Convoiul umanitar rus: Asupra coloanei de camioane se va deschide focul

Coloana de ajutoare ruseşti nu a ajuns miercuri la Lugansk, dar există o probabilitate foarte mare ca ea să ajungă joi aici. Moscova susţine că transportă în Donbas produse alimentare, medicamente, apă potabilă, saci de dormit şi generatoare electrice. În schimb în Ucraina se înmulţesc zvonurile că, în realitate, camioanele ruseşti transportă arme, soldaţi şi sisteme de localizare a ţintelor prin unde radio, relatează joi publicaţia ucraineană Vesti, potrivit Agerpres.

14 aug. 2014, 08:54
Convoiul umanitar rus: Asupra coloanei de camioane se va deschide focul

În Ucraina se înmulţesc zvonurile că, în realitate, camioanele ruseşti transportă arme, soldaţi şi sisteme de localizare a ţintelor prin unde radio, relatează joi publicaţia ucraineană Vesti. Unii observatori consideră excesive aceste temeri, deoarece Rusia poate să livreze neîngrădit arme rebelilor prin punctele de trecere din regiunea Lugansk, controlate de separatişti, şi fără întreaga această poveste zgomotoasă a convoiului de care preşedintele rus Vladimir Putin ar avea nevoie pentru electoratul său. În ultima vreme, partea radicală a naţionaliştilor ruşi îi reproşează că nu face nimic pentru a salva ‘Novorossia’ (regiunile Lugansk şi Doneţk), unde armata ucraineană strânge tot mai mult laţul în jurul rebelilor.

‘Niciun fel de convoi umanitar al lui Putin nu va fi lăsat să treacă prin regiunea Harkov. Provocarea cinică a agresorului pe teritoriul nostru este inacceptabilă’, a scris miercuri pe Facebook ministrul ucrainean de interne Arsen Avakov. În paralel, la Harkov s-au pus în acţiune militanţi Euro Maidan, care şi-au chemat susţinătorii prin reţelele de socializare să se deplaseze la punctul de trecere Pletniovka, pe unde se presupunea că va trece convoiul umanitar pentru a-i bloca calea. S-au adunat în jur de 30 de persoane, care au pornit în grup spre graniţă. Mai mult de zece camioane ale Ministerului ucrainean pentru Situaţii de Urgenţă şi ale armatei au fost trimise, de asemenea, la frontieră.

Între timp, coloana compusă din 287 de camioane – conform publicaţiei Vesti – se apropia de regiunea Belgorod (sudul Rusiei) şi era la o distanţă apreciabilă de graniţă. Tot atunci au apărut şi informaţiile că nu prin punctul de trecere Pletniovka din regiunea Harkov va trece convoiul rus. În realitate, acesta s-ar îndrepta spre localitatea Izvarino, regiunea Lugansk, controlată de separatişti. Pe acolo ar urma să treacă joi coloana de camioane cu ajutoare ruseşti, potrivit unor informaţii neoficiale.

Deşi această informaţie nu a fost confirmată oficial de Moscova, filiala ucraineană a Crucii Roşii a reacţionat imediat. Şefa filialei, Alla Habarova, a declarat că ajutorul umanitar din partea Rusiei nu va fi acceptat, dacă ‘acest convoi se va deplasa prin punctul de trecere Izvarino sau prin alte puncte de trecere care nu sunt controlate de către autorităţile ucrainene’.

Miercuri după-amiază convoiul a ‘dispărut’, în sensul că nu se cunoştea locul în care se afla la momentul respectiv.. Spre seară, Consiliul pentru Securitatea Naţională şi Apărare al Ucrainei a recunoscut că nu cunoaşte traseul pe care el se deplasează. Mai mult, purtătorul de cuvânt al consiliului, Andrei Lâsenko, a declarat că ‘orice coloană cu escortă militară sau care include militari în componenţa sa şi care nu beneficiază de mandat din partea Crucii Roşii va fi percepută ca forţă agresivă’. Prin urmare, şi răspunsul va fi unul adecvat, a avertizat responsabilul ucrainean. Unii observatori ucraineni se aşteaptă la o provocare din partea Moscovei – asupra convoiului se va deschide focul atunci când se va afla deja pe teritoriul Ucrainei şi vina va fi atribuită Kievului.