COP21: Ciocniri VIOLENTE la Paris, la un miting al ecologiştilor. 100 de persoane au fost arestate. UPDATE

Prefectul poliției din Paris, Michel Cadot a anunțat că aproximativ 100 de persoane au fost arestate, duminică,  în urma ciocnirilor din Piața Republicii între protestatari și forțele de securitate.

RomaniaTV.net
29 nov. 2015, 15:58
COP21: Ciocniri VIOLENTE la Paris, la un miting al ecologiştilor. 100 de persoane au fost arestate. UPDATE

UPDATE  Președintele francez François Hollande a criticat acțiunea „scandaloasă” a unor „elemente perturbatoare” care au provocat incidente duminică la Paris, unde are loc Conferința internațională asupra schimbărilor climatice (COP21), relatează AFP.

„Știm că sunt elemente perturbatoare care nu au nimic în comun cu apărătorii mediului„, a declarat președintele francez la Bruxelles, cu prilejul unui summit UE-Turcia, denunțând incidente „regretabile, chiar scandaloase”.

Polițiștii francezi au efectuat duminică 100 de arestări la Paris în cursul unor ciocniri între forțele de ordine și manifestanți împotriva Conferinței internaționale asupra schimbărilor climatice COP21, a anunțat prefectul poliției capitalei, Michel Cadot, relatează AFP.

„Sunt mici grupuri violente care au atacat forțele de ordine cu proiectile”, a declarat prefectul poliției, precizând că nu s-au înregistrat răniți în rândul manifestanților sau al polițiștilor. 

Zeci de mii de persoane au ieșit duminică pe străzi şi în Australia, în cea de-a treia zi de manifestații la nivel mondial, cerând liderilor planetei, care se reunesc luni la Paris în cadrul conferinței COP21, să ia măsuri ferme privind schimbările climatice. 

Citeşte şi COP21: Australienii cer măsuri ferme privind schimbările climatice: Nu există o planetă B

Ciocnirile au izbucnit din cauza unui grup de persoane care a manifestat cu ocazia evenimentului internaţional COP21, privind clima,  care are loc zilele acestea, la Paris, deşi autorităţile franceze au interzis asemenea manifestaţii neautorizate. 

Mii de persoane – 4.500 potrivit poliţiei, 10.000 potrivit organizatorilor – au protestat duminică la Paris pentru a denunţa „starea de urgenţă climatică”. Acţiunea a avut loc, cu o zi înainte de deschiderea Conferinţei ONU pe tema modificărilor climatice (COP21), în ciuda faptului că autorităţile pariziene nu au autorizat marşul.

De-a lungul bulevardului Voltaire, între Oberkampf şi Nation, miile de activişti se ţineau de mână, iar unii săreau şi strigau „Mai cald decât clima”, a scris Le Parisien. Manifestanţii purtau pancarte pe care puteau citi mesaje ca „Ei sunt mari doar dacă stăm noi în genunchi” sau „Ei exploatează, ei poluează, ei profită! Urgenţa este socială şi climatică”.

Coaliţia Climat 21, din care fac parte 130 de organizaţii, a fost nevoită să renunţe la un marş pe străzile Parisului, din cauza interdicţiei manifestaţiilor, impusă în cadrul stării de urgenţă, decretată după atacurile comise pe 13 noiembrie la Paris şi Saint-Denis, soldate cu 130 de morţi. În schimb, la iniţiativa Attac şi Alternatiba, coaliţia a îndemnat la formarea acestui lanţ uman cu o zi înainte de deschiderea oficială a COP21.