Copii, ameninţaţi şi înjuraţi de îngrijitoare la creşă. Înregistrări şocante făcute de părinţii unui copil. UPDATE: rezultate anchetă

Pentru că fiul lor era agitat în momentul în care era dus la creşă şi plângea cerând să nu fie lăsat acolo, părinţii unui copil de 2 ani și opt luni au devenit suspicioşi şi au decis să-l trimită la creşă cu un aparat de înregistrare montat pe geacă.  Ceea ce au aflat după ce au ascultat înregistrările i-au cutremurat. La creşă, copilul lor era jignit, ameninţat, ba chiar şi învăţat, uneori, cum să înjure ca un birjar, potrivit ziaruldeiasi.ro. După ce informaţia a apărut în spaţiul public, primarul Mihai Chirica a dispus efectuarea unei anchete în urma căreia a decis concedierea a două infirmiere, a unei asistente medicale şi a coordonatorului creşei.

RomaniaTV.net
19 apr. 2019, 05:56
Copii, ameninţaţi şi înjuraţi de îngrijitoare la creşă. Înregistrări şocante făcute de părinţii unui copil. UPDATE: rezultate anchetă

UPDATE: Directoarea unei creşe din Iaşi şi trei angajate ale unităţii au fost destituite de Primăria Iaşi, în urma acuzaţiilor formulate de părinţii unui copil privind „limbajul suburban”. Angajatele au fost înregistrate când jignesc copiii, spunându-le „porci” şi „nesimţiţi”, şi-i ameninţă cu bătaia.

Primarul Mihai Chirica s-a deplasat, vineri, la creşa nr. 10 din municipiul Iaşi, unitate aflată în subordinea Primăriei, iar în urma discuţiilor cu angajaţii acestei unităţi a decis sancţionarea a patru salariaţi.

Astfel, directoarea creşei, Valeria Butnaru, a fost destituită din funcţie, iar în cazul a două infirmiere şi a coordonatoarei unei grupe de copii s-a decis încetarea raporturilor de muncă.

Totodată, primarul Mihai Chirica a decis sancţionarea cu avertisment a directorului Direcţiei Creşe Iaşi, instituţie aflată în subordinea Primăriei ieşene.

„Este regretabil ce s-a întâmplat, dar am speranţa că este un caz izolat. Arată nivelul de degradare morală în care ne zbatem de mult timp, îl descoperim la cele mai de jos trepte ale societăţii, dar, din păcate, a ajuns să afecteze şi educaţia copiilor noştri. Nu avem dreptul să ne jucăm cu educaţia copiilor noştri şi nu putem tolera un astfel de limbaj de maidan rostit în faţa copiilor noştri. Angajatele în cauză nu au niciun fel de scuză pentru limbajul lor şi nu voi admite sub nicio formă un astfel de comportament. Am puterea de a ierta, dar nu în şcoală, în grădiniţă sau în creşă. Noi am luat deja măsurile care ţin de competenţa noastră, mai multe vor face Poliţia şi Parchetul. Sper ca acest caz scandalos să fie o lecţie pentru angajaţii din celelalte creşe şi din întregul sistem de învăţământ”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Totul s-a întâmplat la Creşa nr. 10 din Iaşi, iar parinţii copilului ameninţă cu depunerea unei plângeri penale.

Potrivit înregistrărilor, copiii sunt nu­miţi „nesimţiţi” sau „porci”, uneori sunt „alintaţi” cu apelative de genul „în gâtul mă-tii, chelea mă-tii, te omor!”, iar în alte rânduri chiar învăţaţi, la rândul lor, să înjure.

„Băi, dar tu eşti mare, de ce nu faci c*** acolo şi faci pe tine, porcule! Eşti porc, nu tigru cum spune maică-ta, porc eşti!”, spune, conform înregistrărilor, una dintre reprezentantele creşei, care continuă „porc eşti, te c*** pe tine. Păi da, uite ce urât miroşi a nespălat”.

Ulterior, pe înregistrare se aude cum femeia îi spune copilului: „Mă-ta, ce face mă-ta? În p***a mă-tii! Ia spune şi tu! Spune! Mă-ta! mă-ta, da!”, cel puţin două râsete ale unor adulte se aud în timpul acestei înşiruiri de invective, una dintre ele amuzându-se că l-a pus pe băieţel să înjure.

Într-o altă discuţie, referindu-se la o fetiţă din clasă, îngrijitoarele de la creşă au fost înregistrate spunând despre mama ei că e „împuţită“„Nesimţita ceia de mă-ta şi împuţita. Stai jos că dacă nu te omor“, i se adresează direct copilului, pentru ca aceeaşi femeie să îi spună colegei sale: „ce p***a mă-sii o ţine cu părul ista“, referindu-se la ma­ma copilei.

Tot la adresa unei fetiţe, una dintre infirmiere spune: „Ce vrei, fată? Fată, ţie îţi miroase a sulă. A sulă îţi miroase. Îţi miroase a oleacă de sulică de pe acuma“.

Părinţii Pavel intenţionează să îşi retragă copilul de la Creşa nr. 10 şi iau în calcul inclusiv formularea unei plângeri penale împotriva reprezentanţilor unităţii publice.

„Copilul meu era agitat în momentul în care era dus la creşă. Nu voia să meargă, se ţinea de mine, cerea să meargă acasă, voia doar să stea cu noi, nu mai voia la creşă. Acele discuţii (n.r. – înregistrările) m-au şocat, într-un mediu de educaţie să vorbească aşa nişte doamne cu un copil de 2 ani şi 8 luni, mi se pare prea mult. Noi încercăm să îi dăm o educaţie bună, acasă, şi el învaţă altceva la creşă“, a declarat mama copilului, pentru ziaruldeiasi.ro.