Copiii au de două ori mai puține șanse să transmită coronavirusul. Studiul care ajută autorităţile să decidă dacă închid sau nu şcolile

Potrivit unui studiu islandez, realizat pe 40.000 de persoane, copiii până în 15 ani au de două ori mai puţine şanse să transmită coronavirusul. Astfel, cercetătorii au stabilit că şcolile nu sunt un factor principal al răspândirii virusului.

12 dec. 2020, 18:12
Copiii au de două ori mai puține șanse să transmită coronavirusul. Studiul care ajută autorităţile să decidă dacă închid sau nu şcolile

Copiii au de două ori mai puține șanse să transmită coronavirusul.

Studiul publicat de National Geographic arată că şcolile nu sunt un factor principal al răspândirii virusului, însă cazurile vor pătrunde în mediul școlar și vor contribui la răspândirea bolii atunci când o țară pierde controlul asupra pandemiei.

Cercetătorii de la Direcția Națională a Sănătății și codificarea genetică, o companie din Reykjavik, au monitorizat fiecare adult și copil din țară care a fost pus în carantină, folosind tehnica de urmărire a contactelor și secvențierea genetică pentru a analiza legăturile dintre diferitele grupuri de focare .

„Se pot infecta și le pot transmite celorlalți, dar o fac mai puțin frecvent decât adulții”, spune Kári Stefánsson, directorul executiv al deCODE,  relatează National Geographic, citat de edupedu.ro.

Copiii au de două ori mai puține șanse să transmită coronavirusul. Concluzia la care au ajuns cercetătorii

Studiul face parte dintr-o serie recentă de analize realizate la scară largă, care susțin concluzia că adulții infectați prezintă un pericol mai mare pentru copii decât copiii pentru adulți. Aceste cercetări ar putea ajuta autoritățile să decidă când sau dacă vor închide școlile.

Citeşte şi O treime din persoanele infectate cu coronavirus se confruntă cu dificultăţi de respiraţie şi la două luni de la vindecare

Rata de infectare depinde de doi factori: cât de des se infectează copiii cu coronavirus și cât de ușor transmit boala altora. Dacă elevii ar fi foarte sensibili și extrem de infecțioși, școlile ar provoca probabil noi focare de COVID-19, la fel ca în cazul gripei.

Reamintim că Islanda nu și-a închis niciodată școlile elementare, deși a închis liceele la vârful primului val de pandemie. Datele din valul din septembrie susțin ideea că elevii mai mici au mai puţine şanse să ia virusul sau să îi infecteze pe alții.