Copiii care au avut varianta indiană a coronavirusului, dispuși la o afecțiune extrem de gravă. Pericol de șoc septic și inflamația organelor

Copiii care au fost infectați cu tulpina indiană a coronavirusului au manifestat o reacție imună extrem de gravă care s-a manifestat prin șoc septic și inflamarea organelor.

28 iun. 2021, 12:38
Copiii care au avut varianta indiană a coronavirusului, dispuși la o afecțiune extrem de gravă. Pericol de șoc septic și inflamația organelor

Copiii care au fost infectați cu varianta indiană a virusului Sars-Cov-2 au manifestat o reacție imună foarte gravă care s-a manifestat prin șoc septic și inflamarea organelor, avertizează medicii pediatri din India.

Potrivit specialiștilor, simptomele sunt asemănătoare cu boala Kawasaki, ce apare la copiii cu vârsta sub cinci ani.

Luna aceasta, patru copii au fost internaţi la spital cu dificultăți respiratorii şi tensiune arterială scăzută. Pacienții tineri aveau anticorpi Covid-19, un indicator al faptului că fuseseră infectați cu Sars-Cov-2.

Mai mulți copii și adolescenți din India, care au avut Covid-19, au dezvoltat o afecţiune rară, inflamatorie, ce le pune viața în pericol, numită sindrom inflamator multi-sistem. Această afecțiune apare de obicei între patru până la şase săptămâni după ce copiii şi adolescenţii s-au vindecat de Covid-19.

„Îmi fac griji în legătură cu această afecţiune. Nu ştim cât de gravă este această problemă. Este îngrijorător că încă nu avem date despre gravitatea acestei boli în India”, a spus un medic din spitalul unde sunt internaţi copiii, scrie Adevărul.

Copiii care au avut tulpina indiană a coronavirusului dezvoltă probleme neurologice

Valul doi al pandemiei nu mai este resimţit de populaţia indiană, dar noua boală care afectează tinerii este îngrijorătoare.  Un medic din Delhi consideră că au fost peste 500 de astfel de cazuri în capitală şi în suburbii, în timp ce la 1.500 de kilometri distanţă, un alt pediatru a afirmat că a tratat 30 de astfel de cazuri, din aprilie încoace.

Medicii spun că afecţiunea este rezultatul unui răspuns imun extrem la virus, care poate duce la inflamaţia organelor vitale. Simptomele pot fi similare la început cu cele specifice altor boli: febră mare şi persistentă, erupţie cutanată, ochi roşii, ganglioni limfatici inflamaţi, dureri de stomac, tensiune arterială scăzută, dureri corporale şi letargie. Accentuarea inflamaţiei poate duce la rezultate mult mai neplăcute: şoc septic, insuficienţă respiratorie şi afectarea mai multor organe, cum ar fi inima, rinichii şi ficatul, spun medicii.

Un studiu derulat în SUA a constatat că, totodată, copiii care suferă de această afecţiune au şi simptome neurologice. Medicii spun că antibioticele şi oxigenul ajută copiii să-şi revină.