Valeriu Gheorghiţă, anunţ terifiant despre creşterea numărului de infecţii tulpina indiană de COVID. „Mai este o persoană care este confirmată cu tulpina delta”

Valeriu Gheorghiţă, preşedintele CNCAV, a anunţat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, cum s-au răspândit noile tulpini de coronavirus.

24 iun. 2021, 16:26
Valeriu Gheorghiţă, anunţ terifiant despre creşterea numărului de infecţii tulpina indiană de COVID. „Mai este o persoană care este confirmată cu tulpina delta”

Valeriu Gheorghiţă a vorbit despre cum evoluează pandemia de COVID-19 în România.

„S-a înregistrat primul deces la o persoană de 72 de ani din judeţul Argeş, persoană nevaccinată, cunoscută cu obezitate şi hipertensiune arterială ca urmare a infecţiei cu tulpina indiană, varianta Delta.

Din informaţiile de la DSP Argeş, mai este o persoană care este confirmată atât cu tulpina delta, e  internată în ATI non COVID, având în vedere că este la distanţă mai mare de la debutul bolii considerată contagioasă la acest moment.

Din datele INSP, din secvenţierile efecutate până la 20 iunie, avem 44 de tulpini înregistrate pe teritoriul României, în 9 judeţe, cele mai multe cazuri fiind raportate în judeţul Ilfov şi urmat de judeţul Argeş, respectiv Bucureşti.

O parte dintre cazuri nu au un istoric epidemiologic relevant. Sunt cazuri ce par de o origine autohtonă”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Valeriu Gheorghiţă, avertisment despre tulpina delta a COVID

„Tulpina delta are toată capacitatea de a deveni tulpină dominantă, majoritară în ceea ce priveşte numărul de cazuri de COVID-19 prin faptul că are capacitate crescută de transmitere cu cel puţin 60%, capacitate sporită de a se lega de receptorii specifici virusului SARS-Cov.

Se poate asocia într-o oarecare măsură cu reducerea eficienţei vaccinurilor dacă nu completăm scena de vaccinare. Este foarte importantă să avem o schemă de vaccinare completă pentru a beneficia de protecţie maximală faţă de această variantă virală de îngrijorare, tulpina delta”, a adăugat dr. Valeriu Gheorghiţă.

Preşedintele CNCAV cere creşterea numărului de vaccinări

„E important ca numărul persoanelor vaccinate să fie cât mai mare tocmai pentru a fi pregătiţi de o eventuală creştere a numărului de cazuri. Atât OMS, cât Centrul European de Prevenţia a Bolilor estimează că tulpina delta va deveni dominantă la nivel global şi nu numai în anumite ţări.

Până la sfârşitul lunii august, datele sugerează o predominanță a acestor tulpini în peste 90% din cazuri de COVID-19, ceea este este îngrijorător. Tocmai de aceea readuc aminte importanța vaccinării ca măsură de prevenţie, chiar dacă astăzi în România situația epidemiologică este una foarte bună, e important să continuăm să ne vaccinăm pentru a asigura acel nivel de imunitate colectivă suficient de crescut astfel încât să prevenim o răspândire accelerată a acestei infecţii în rândul populaţiei”, a explicat preşedintele CNCAV.

Tulpina delta se răspândeşte în rândul persoanelor nevaccinate

„Datele care provin din Marea Britanie ne arată o transmitere crescută în rândul persoanelor nevaccinate şi în rândul persoanelor care nu au fost vaccinate cu schemă completă”, a mai precizat Valeriu Gheorghiţă.

Câte centre de vaccinare COVID există în România

„La acest moment sunt 177 de centre de vaccinate în localităţi din rural şi sunt 770 de localităţi în care au demarat activităţi de vaccinare cu ajutorul echipelor mobile. Practic, mai mult de un sfert din localităţile din rural au deja vaccinări efectuate prin echipe mobile”, a afirmat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare în România.

„Au fost organizate 456 de echipe mobile care asigură vaccinare în rural şi s-au vaccinat peste 62.36o de persoane în localităţile din rural în cadrul acestui program «Oraşul vaccinează satul»”, a mai spus Gheorghiţă.

Preşedintele CNCAV a mai vorbit şi despre centrele de vaccinare care a fost oprite.

„45 de centre de vaccinare au sistat temporar activitatea. Alte 136 de fluxuri de vaccinare şi-au sistat temporar activitate din centrele care sunt în continuare active. Sunt centre de vaccinare care aveau mai multe fluxuri şi s-a redus numărul de fluxuri din acele centre pentru a putea permite desprinderea de echipe mobile pentru a permite vaccinarea în localităţile din mediul rural”, a explicat Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare.

Valeriu Gheorghiţă, despre vaccinare prin intermediul cabinetelor medicilor de familie

„Sunt la acest moment, 2.451 de cabinete de medicină de familie în care se efectuează activităţi de vaccinare. Din punct de vedere al procentului, rural – urban, sunt circa 50% rural – 50% în urban. Au fost vaccinate până ieri, 23 iunie, 168.932 de persoane, cu circa 23,4% mai mult decât în săptămâna precedentă”, a mai afirmat dr. Gheorghiţă.

Citeşte şi: Valeriu Gheorghiţă face declaraţii alarmante: „La sfârşitul lui august, 9 din 10 cazuri de Covid vor fi cu tulpina Delta”

De asemenea, medicul Valeriu Gheorghiță a declarat că s-ar putea evita administrarea celei de-a treia doză de vaccin, dacă s-ar crea imunitate colectivă la nivel naţional.

„Este posibil să nu fie nevoie să mai fac a treia doză de vaccine, dacă avem populație vaccinate într-un număr mare cu schema complete…(…) să avem imunitate colectivă, adică 60%-70%. Imunitate colectivă avem prin vaccinare și prin trecerea prin boală. Sigur, trecerea prin boală nu oferă o imunitate suficientă, ci doar 3-6 luni”, a declarat Valeriu Gheorghiță la Aleph News.

Citeşte şi: Tulpina Delta a făcut prima victimă în România. Specialiştii anunţă un nou val de infectări cu tulpina indiană din toamnă