Copiii din centrele de plasament rămân fără asistenţi sociali

După ce că nu au părinţi, copiii din centrele de plasament nu mai au nici asistenţi sociali. Angajaţii direcţiilor de asistenţă socială pleacă din sistem pe capete, cea mai gravă situaţie înregistrându-se la DGASPC Sector 1 din Bucureşti.

RomaniaTV.net
04 apr. 2012, 06:49
Copiii din centrele de plasament rămân fără asistenţi sociali

Asistenţii sociali, infirmierele şi asistentele medicale pleacă pe capete din sistemul de asistenţă socială. Doar în sectorul 1 al Capitalei, 350 de persoane au plecat din sistem în ultimii doi ani, iar la nivel naţional sunt peste 13.500 de posturi vacante.

Reprezentanţii direcţiilor de asistenţă socială spun că una dintre cauze ar fi salariile prea mici. Mai mult, chiar dacă s-ar găsi doritori, angajările sunt blocate. Astfel, se face o angajare la şapte plecări.

Directorul DGASPC Sector 1 Bucureşti, Dănuţ Ioan Fleacă, se teme că dacă lucrurile vor continua în acest ritm, în cel mult un an instituţia pe care o conduce va rămâne fără angajaţi. „Probabil va trebui să închidem instituţiile. Siutaţia este foarte gravă, nu a fost niciodată aşa în ultimii 12 ani. A plecat personalul de îngrijire directă pentru copii şi vârstnici. Au plecat 160 de inşi în ultimele luni. Majoritatea se duc în sistemul privat, pentru că o casieră la supermarket are salariu aproape dublu faţă de ce are o persoană cu studii superioare în sistemul public”, a declarat Fleacă, la România TV.

Directorul DGASPC Sector 1 spune că o soluţie ar fi externalizarea anumitor servicii, „dar la un preţ dublu”.

Elena Tudor, director Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, a subliniat că situaţia nu este însă chiar atât de gravă, dar a dat asigurări că se caută soluţii pentru remedierea problemelor din sistem: „La Sectorul 1 e o situaţie specială. Au plecat specialişti pentru salarii mai bune. Şi este un paradox aici, pentru că urmă cu câteva luni au avut posturi scoase la concurs şi nu au venit oameni pentru angajare. Externalizarea este o soluţie, acolo unde se poate trebuie să încercăm. Paote atunci intervine şi concurenţa şi copiii vor avea servicii mai bune. Nu se pune problema să tragem obloanele”.