Copiii, folosiţi drept „carne de tun” în luptele rebelilor din Somalia

Copiii somalezi sunt folosiţi drept "carne de tun" în luptă de către rebelii organizaţiei Shebab, din Somalia, ce are legături cu al-Qaeda. Rebelii folosesc copii chiar şi de 10 ani în lupta împotriva trupelor guvernamentale, potrivit unui comunicat transmis marţi de Organizaţia pentru Drepturile Omului.

RomaniaTV.net
22 feb. 2012, 10:41
Copiii, folosiţi drept „carne de tun” în luptele rebelilor din Somalia

Islamiştii au răpit şi fete pentru a-i ajuta pe front pe post de soţii ale rebelilor, informează organizaţia Organizaţia pentru Drepturile Omului, citată de alarabiya.net.

Părinţii care au încercat să împiedice implicarea copiilor lor pe front au devenit şi ei ţintele rebelilor sau au fost chiar omorâţi.

„După săptămâni de antrenamente istovitoare, copiii recrutaţi sunt trimişi în prima linie, unde servesc drept carne de tun pentru a-i proteja pe luptătorii adulţi”, susţine organizaţia umanitară.

Un băiat de 15 ani, intervievat de organizaţie, a declarat că: „Dintre toţi colegii mei, aproape 100 de băieţi, doar doi dintre noi am scăpat, ceilalţi au fost omorâţi”.

Copiii care încearcă să scape din mâinile rebelilor suferă consecinţe grave sau sunt omorâţi.

Organizaţia rebelă Shebab are legături puternice cu al-Qaida. Ea controleaza sudul şi centrul Somaliei şi este în conflict cu guvernul încă din 2007. Guvernul somalez din Mogadishu este apărat de un contingent de trupe al Uniunii Africane.