Copil cu ADHD, umilit de educatoare în clasa pregătitoare. Femeia a fost amendată cu 1.000 de lei de CNCD

Publicat: Miercuri, 14 Martie 2018 14:04 // Actualizat: Miercuri, 14 Martie 2018 14:04 // Sursa: romaniatv.net

O învăţătoare de la o şcoală din Bucureşti a fost amendată cu 1.000 de lei de CNCD pentru discriminarea unui copil cu ADHD, informează Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD).

Un băiat de 7 ani a fost victima comportamentului "abuziv şi discriminator" al propriei învăţătoare în clasa pregătitoare din Şcoala generală nr. 92 din Bucureşti.

"În ciuda existenţei unui certificat de orientare şcolară către învăţământul de masă şi a eforturilor depuse de părinţi pentru a facilita incluziunea copilului lor, doamna învăţătoare a refuzat accesul profesorului de sprijin la clasă, l-a umilit în mod sistematic pe Cristian, l-a exclus de la activităţile extracurriculare şi l-a ameninţat şi trimis acasă în repetate rânduri. Mai mult, acelaşi cadru didactic a înţeles să susţină coalizarea celorlalţi părinţi împotriva lui Cristian, care au semnat petiţii de excludere a acestuia din clasă şi au făcut grevă prin absentarea de la ore", se arată în comunicatul CEDCD, potrivit Agerpres.

Conform sursei citate, părinţii copilului cu ADHD au fost nevoiţi să îl transfere la o altă şcoală, parcurgând astfel o distanţă foarte mare pentru ca băiatul să poată beneficia de educaţie.

"Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a constatat fapta de discriminare şi a sancţionat învăţătoarea cu o amendă de 1.000 lei, deoarece a aplicat 'un tratament injust, degradant şi umilitor' faţă de Cristian şi a solicitat Şcolii generale nr. 92 din Bucureşti să ia toate măsurile necesare pentru a evita situaţii discriminatorii de marginalizare/ discriminare faţă de copiii cu cerinţe educaţionale speciale", precizează comunicatul de presă.

Mădălina Turza, preşedintele CEDCD, a declarat că părinţii şi profesorii trebuie să înţeleagă pe cale amiabilă sau prin coerciţie că locul copiilor cu dizabilităţi este în şcolile de masă, alături de toţi ceilalţi copii.

"Copiii cu dizabilităţi au dreptul, conform legii, să înveţe în şcolile de masă. Situaţia lui Cristian este, din păcate, radiografia unui scenariu devenit clasic în România faţă de copiii cu dizabilităţi care accesează învăţământul de masă: refuzul profesorului de a accepta elevul cu CES şi coalizarea părinţilor de copii tipici împotriva acestuia. Această nouă victorie la CNCD a organizaţiei noastre nu face decât să reflecte eroarea majoră pe care o fac aceşti profesori şi părinţii intoleranţi, eroare care se pedepseşte conform legii", a adăugat Turza, conform comunicatului.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8338
RON
08 Apr
noapte 3 °
zi 23 °
Ultimele joburi adaugate
24 H