Copil de doar 4 ani răpus de gripă. A murit la scurt timp după ce a fost adus la spital

Este alertă în spitale după ce numărul cazurilor de gripă a crescut semnificativ. Virusul a ucis deja mai multe persoane. Printre victime este și un băiețel de doar patru ani din Bacău care a fost răpus de gripă.

22 ian. 2024, 14:56
Copil de doar 4 ani răpus de gripă. A murit la scurt timp după ce a fost adus la spital

Un copil de 4 ani din Bacău a murit de gripă. Medicii spun că băiețelul din comuna Târgu Trotuș a ajuns duminică dimineața la spitalul din Onești în stare gravă, cu febră mare și convulsii. La internare, testul rapid a arătat că avea gripă.

Citește și: Gripa face ravagii în România! Medicii trag un semnal de alarmă. ”Suntem în plină epidemie, sunt o grămadă de cazuri”

La scurt timp, copilul a intrat în stop cardiorespirator. În ciuda eforturilor medicilor, băiețelul s-a stins în mai puțin de o oră.

Potrivit Direcției de Sănătate Publică din Bacău, în ultima săptămână, în județ s-au înregistrat 455 de cazuri de gripă, cu aproape 200 mai multe decât în săptămâna anterioară.

Citește și: Cum știm să facem diferența între răceală și gripă. Simptomele de care trebuie să ținem cont atunci când ne simțim rău

Medicul primar pneumolog conf. dr. Irina Strâmbu, de la Institutul ”Marius Nasta” din Capitală, a precizat că suntem în plină epidemie de gripă. Cei mai mulţi dintre cei care ajung la spital nu sunt vaccinaţi, dar vaccinarea antigripală încă mai poate fi făcută.

”Suntem în plină epidemie de gripă, sunt o grămadă de cazuri. După experienţa COVID-ului, oamenii ştiu să îşi recunoască nişte simptome date de o boală virală, probabil că se adresează medicului de familie, telefonic, dar cu siguranţă cheamă şi ambulanţa. Testele de gripă sunt mult mai populare, deci tot mulţumită COVID-ului se fac teste pentru virusuri (…) Noi în mod particular, în spital, ne întâlnim cu vechii noştri pacienţi cu boli cronice care fac aceste infecţii virale, majoritatea sunt cu gripa A, dar pot fi şi cu cealaltă gripă şi care  îşi decompensează bătrâna boală. Ei vin la noi pentru că ei ne cunosc, sunt instruiţi ca atunci când le e rău să ni se adreseze şi vin şi constatăm că au aceste infecţii virale cu complicarea bolii de fond”, a declarat dr. Irina Strâmbu, miercuri, la Medika TV.

”Foarte mulţi nu sunt vaccinaţi. Vaccinarea antigripală nu era foarte populară înainte. Noi la spital ne făceam tot personalul vaccin antigripal în fiecare an şi mărturisesc că anul acesta nu l-am făcut pentru că nu s-a mai făcut prin spital şi nu m-am organizat să mi-l cumpăr şi să mi-l fac singură la timp, dar altfel nu este foarte populară vaccinarea antigripală”, a spus dr. Irina Strâmbu.

Irina Strâmbu a adăugat că vaccinarea încă se mai poate face deoarece epidemia de gripă va mai dura.

”Vaccinarea se mai poate face pentru că o să mai dureze epidemia maxim 2 luni. Ce trebuie făcut? Trebuie evitată răspândirea virusului, adică persoanele simptomatice, cu orice fel de răceală, fie că se testează, fie că nu, fie că stau acasă sau merg în comunitate, trebuie să poarte mască, astfel încât să nu răspândească virusurile”, a spus dr. Irina Strâmbu.