Copil UCIS de câini. Plângere penală pentru OMOR din culpă, împotriva asociaţiei care adoptase animalul

Europarlamentarul Sebastian Bodu a depus la Poliţia Capitalei o plângere penală pentru omor din culpă împotriva Asociaţiei "Caleidoscop", care adoptase câinele care a omorât prin muşcături un copil în vârstă de 4 ani, în apropierea Parcului Tei, din Capitală.

04 sept. 2013, 09:43
Copil UCIS de câini. Plângere penală pentru OMOR din culpă, împotriva asociaţiei care adoptase animalul

„Am sesizat Politia Capitalei si Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara pentru a incadra fapta Asociatiei „Caleidoscop”, reprezentata prin Carmen Secareanu – Presedinte, cu privire la infractiunea de omor din culpa, conform art. 178 C. Pen., respectiv pentru contraventia prevazuta la art. 14 lit. a din Ordonanta de urgenta nr. 155/2001, cu modificarile si completarile ulterioare privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan”, se arată într-un comunicat semnat de europarlamentarul Sebastian Bodu.

DEZBATERE şi SONDAJ RTV.NET: Care este soluţia pentru rezolvarea problemei maidanezilor din Bucureşti?

Europarlamentarul acuză Asociaţia „Caleidoscop” de „iresponsabilitate crasă”, prin încălcarea angajamentului care prevede păstrarea sau predarea unui câine adoptat.

„In fapt, cainele care a omorat prin muscaturi un copil de 4 ani si l-a ranit pe fratele acestuia, de 6 ani, in zona Parcului Tei din Bucuresti, fusese adoptat de asociatie, iar lasarea lui in libertate, din orice motive, constituie o incalcare a angajamentului care prevede fie pastrarea, fie predarea lui. Odata adoptat, cainele intra in paza juridica a adoptatorului care raspunde contraventional, civil si penal pentru acesta. O astfel de iresponsabilitate crasa din partea reprezentantilor asociatiei nu poate ramane nesanctionata cu maxim de celeritate”, subliniază europarlamentarul, în comunicatul citat.

CITEŞTE ŞI: Femeia care trebuia să răspundă de CÂINELE UCIGAŞ din Capitală: ASTA E! Un accident. Am conştiinţa curată

„Nu poti face adoptii fictive indiferent de motiv, mai ales unul pur mercantil, legat de contractele cu primaria. Cine adopta un caine trebuie sa stie ca raspunde pentru animal exact ca pentru propria fapta. Responsabilitatea civila bazata pe paza juridica a adoptatorului este independenta de orice culpa. Asadar, raspunderea Asociatiei „Caleidoscop” este una obiectiva, nimic neputand inlatura raspunderea delictuala reglementata de art. 1375 si urm. C. Civ”, precizează Sebastian Bodu. Totodată, europarlamentarul i-a îndemnat pe părinţii micuţului ucis de câini să ia se îndrepte „împotriva Asociaţiei „Caleidoscop” si a persoanei care a semnat formularul de adoptie cu o actiune in pretentii”.

CITEŞTE ŞI: Medicii de la IML, INGROZIŢI de cazul copilului UCIS DE CÂINI: Doar pe tălpi nu avea răni

„Imi exprim compasiunea fata de familia copilului omorat intr-un mod salbatic si sper ca raspunderea contraventionala, civila si penala, chiar daca nu poate compensa pierderea unui suflet de om, sa aduca cel putin dreptatea pe care legea o poate face”, încheie Sebastian Bodu.