Copilul are accese de furie? Cum le calmezi în 5-10 secunde

Accesele de furie ale copilului sunt un comportament neplăcut în orice circumstanţă. Fie că vă aflaţi la supermarket sau acasă, încercând să obţii câteva clipe de linişte şi pace – accesele de furie ale celui mic sunt pur şi simplu cel mai rău lucru.

RomaniaTV.net
18 aug. 2015, 10:12
Copilul are accese de furie? Cum le calmezi în 5-10 secunde

Ceea ce probabil nu ştii este că accesele de furie care implică plânsul care se prelungeşte, ţipetele şi văicărelile pot avea efecte negative de durată, atât asupra ta, cât şi asupra copilului.

Studiile arată că micuţii care se confruntă cu perioade persistente de plâns sunt de 10 ori mai predispuşi să dezvolte ADHD, să aibă o performanţă academică săracă şi să arate un comportament antisocial pe viitor. Cercetătorii cred că aceste concluzii se datorează unui lucru, şi anume lipsa unei atitudini sensibile a părinţilor faţă de copiii lor.

Experţii în psihologia copilului spun că fiecare acces de furie este un rezultat al unei nevoi nesatisfăcute sau dorinţa de a-şi exprima un disconfort. Nevoile copilului tău sunt generate într-un creier care este încă în curs de dezvoltare. Deşi s-ar putea ca tu să simţi altfel, un acces de furie nu este din cauză că micuţul tău vrea să te enerveze.

Iată mai jos câteva modalităţi prin care poţi stopa un acces de furie, în doar câteva secunde:

1. Oglindeşte un temperament ca al copilului, adică vei avea şi tu un acces de furie

Asta nu înseamnă că tu pierzi, de fapt, controlul asupra situaţiei. Din contră, tu oglindeşti în mod conştient acţiunile copilului şi joci sau interpretezi ca un actor furia lor, pentru ei. Pentru a face acest truc şi mai eficient, multiplică lucrurile şi expresiile micuţului exponenţial. Dă cu pumnii în masă şi ţipă „Eşti atât de nebun, nebun, nebun!”. Încearcă să faci expresii faciale exagerate şi mişcări mari, ample. Copilul va fi atât de şocat încât plânsul lui va înceta.

2. Distrage-i atenţia

Arată cu degetul undeva, în cameră, şi spune „Oh, Doamne! Hai să mergem şi să vedem ce este acolo! Cred că am văzut (…) ta preferată” – iar puncte de suspensie pot fi înlocuite cu maşinuţa, păpuşa, jucăria copilului. Poţi să abordezi comportamentul copilului mai târziu, dar acum foloseşte puterea distragerii atenţiei pentru a-i schimba starea emoţională.

Citeşte mai mult pe feminis.ro.