Copilul corporatist

Privim inapoi ne spunem nostalgic ʺCe frumos era cand eram copil, nu aveam nici o grija...ʺ. Va mai fi aceasta afirmatie valabila si pentru copiii nostri ? Vor mai putea ei sa spuna ca nu aveau griji si responsabilitati daca ii inscriem la o multitudine de activitati solicitante ? Despre copilul corporatist ne ofera mai multe detalii Teodora Simona Sarbu, psiholog clinician in cadrul Institutului Marius Nasta, psihoterapeut cognitiv-comportamental in cadrul Mind Institute.
Romania TV
03 oct. 2018, 07:03
Copilul corporatist

Traim intr-o perioada in care suntem mereu in alergare, in care parca nu avem timp sa respiram, sa ne tragem sufletul. Uitam, astfel, de micile momente si placeri ale vietii si in vria aceasta continua nu gasim modalitati de a ne relaxa si de a ne odihni. Ca si cum daca nu suntem ocupati, nu facem suficient de mult, daca nu suntem extenuati la final de zi, nu am dat tot ce puteam., daca ne permitem un moment de rasfat la final de zi, suntem egoisti. Contextul socio-cultural in care traim ne indeamna la perfectionism. Cautam, asadar, ceva ce nu poate fi atins : perfectiunea. Si ce se intampla atunci cand ne straduim zadarnic sa atingem ceva ? Devenim frustrati, suparati si suprasolicitati. Toate aceste aspecte le transmitem, direct sau indirect, si copiilor nostri. Fie prin modelare, fie ca le cerem in mod explicit performante deosebite, tindem tot mai mult sa ii supunem presiunii. Iar asta nu ne face parinti mai buni sau mai putin buni, ci ne face oameni.

Ce este important este sa ne dam seama unde este prea mult, unde este limita dintre dorintele noastre si ale lor si, mai mult, unde se opresc visele nesatisfacute din propria copilarie si unde incep ale lor. Generatiile anterioare, intr-adevar, poate nu au avut ocazia de a-si gasi pasiunile si de a explora activitati diverse si chiar daca le gaseam, eram incurajati, majoritatea, sa ne concentram exclusiv asupra scolii. Asadar, are sens sa ne dorim mai mult pentru copiii nostri si sa le oferim tot ce putem pentru a-si descoperi pasiunile, pentru a se dezvolta si pentru a invata cat mai mult. Este, insa, important sa nu ii suprasolicitam si sa le permitem sa fie copii. Puneti-va, asadar, cateva intrebari : Doarme copilul meu suficient ?; Pare preocupat sau agitat ?; Are timp de joaca in fiecare zi ?; Petrec suficient de mult timp impreuna cu copilul ?; Luam cina in familie ?

In zilele noastre copiii deja invata a doua limba inainte de a incepe scoala, invata multiple instrumente si sporturi, sunt inscrisi la activitati diverse. Stresul alergaturii de la o activitate la alta, de la scoala spre casa, presiunea performantei si suprastimularea in sine pot duce la cresterea anxietatii copilului si astfel la dificultati de concentrare, probleme cu somnul si trairi negative. Este firesc sa le oferim ocazia de a descoperi ce li se potriveste, tinand totusi cont de faptul ca pot avea aptitudini, spre exemplu, sportive dar nu si artistice, sau invers, asadar fara a pune presiune pe rezultat. Energia si timpul petrecut pe drumuri afecteaza timpul de calitate pe care il petreceti cu copiii dvs. Gasiti, asadar, un echilibru intre activitati, joc liber, scoala si timp petrecut in familie. Poate limitati activitatile extra-scolare la 2 ore pe saptamana, poate va asigurati ca in weekend-uri exista doar timp liber si timp in familie, poate va inscrieti impreuna cu copiii la activitati…important este sa gasiti un echilibru pentru sanatatea copilului dvs. !

Copiii au nevoie de structura, dar si de spatiu de desfasurare. Cu cat le limitam mai mult spatiul, cu atat le restrangem posibilitatea de a se dezvolta si de a capata incredere in fortele proprii. Iar acest lucru poate duce, pe termen lung, la afectarea stimei de sine. Astfel, copiii au nevoie de joc liber, creativitatea crescand prin explorare. Amintiti-va cum va gaseati jucarii in diverse obiecte din jur : papusi facute din coceni, cazemate de zapada etc. Aceste lucru stimuleaza nu doar creativitatea, ci si capacitatea de adaptare la mediu. Aceasta din urma fiind predictor al unui nivel inalt de inteligenta si de performanta scolara. Puteti renunta la acele activitati pe care copilul nu le agreeaza sau la care nu se descurca pentru a face loc jocului liber.

Citeste continuarea pe superbebe.ro

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Ce să pui în sosul de roșii pentru toamnă. Așa îți va rezista mult timp și va avea un gust delicios pentru întreaga familie. Este un secret al gospodinelor din Bucovina
Capital.ro
A murit marea actriță. A fost una dintre cele mai frumoase și iubite artiste
Playtech.ro
Contribuțiile pentru pensie: cum verifici dacă ți-au fost plătite. Informații utile pentru români
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Pensionarii, îngenuncheați de măsurile de austeritate. Analist: „Statul ar fi trebuit să fie primul afectat”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Românii vor avea portofel digital. Toate actele, într-o singură aplicație
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
Cât a plătit un turist pentru o călătorie doar dus cu telegondola din Mamaia. S-a întors pe jos
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Ordin de la UE. Interzis pentru șoferii care au făcut școala pe automată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Majorarea accizelor duce la disperarea producătorilor. Cât va ajunge să coste o simplă sticlă de suc
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african