COPLATA SE AMÂNĂ. Normele metodologice nu au fost publicate în Monitorul Oficial

Deşi Ministerul Sănătăţii a anunţat că de luni, 1 aprilie, va intra în vigoare coplata, normele metodologice nu au fost publicate încă în Monitorul Oficial. În aceste condiţii, medicii nu pot încasa banii de la cei care se externează. De altfel, mai multe spitale din ţară au anunţat amânarea coplăţii, pentru săptămâna viitoare.

01 apr. 2013, 12:02
COPLATA SE AMÂNĂ. Normele metodologice nu au fost publicate în Monitorul Oficial

Spitalele vor putea încasa coplata după publicarea normelor de aplicare a contractului cadru în Monitorul Oficial, numai că acest lucru nu s-a întâmplat încă, deşi taxa trebuia să intre în vigoare de la 1 aprilie. O echipă România TV a vrut să afle cum se prezintă situaţia în teren.

O pacientă, doamna Maria, e la curent cu toate deciziile legate de coplată, asta pentru că soarta a tot purtat-o prin spitale: „De ziua păcălelii ne păcăleşte şi cu asta. Întotdeauna când trebuie să iasă ceva la noi, trebuie să fie cu confuzie, cu nebunie, spune ministrul că nu e bine, alt secretar de stat zice: ba da, e bine. Aşa că ce să ne mai aşteptăm?„.

Aceeaşi întrebare şi-o pun şi alţi pacienţi. „Care e treaba nu se ştie. Că o fi de la guvernanţi, că or fi alte probleme… Mă aşteptam să fie respectată. Să ştim ce facem. Plătim sau nu plătim„.

Directorii spitalelor sut totuşi optimişti. „Dacă normele se publică în cursul aceste săptămâni, s-ar putea ca de săptămâna viitoare să înceapă contractarea şi, cel târziu la sfârşitul lunii, să avem toată situaţia liniştită din punctul ăsta de vedere„, a spus pentru România TV Eduard Armeanu, managerul Spitalului Ilfov. De asemenea, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, dă asigurări că normele vor fi publicate în cursul acestei săptămâni.

De altfel, unităţile spitaliceşti s-au resemnat în faţa acestei situaţii şi au anunţat deja amânarea termenului de încasare a taxei. Astfel, spitalele din Timişoara amână introducerea coplăţii cu o săptămână, pentru că nu au asigurat încă suportul tehnic necesar, iar pe de altă parte managerul Spitalului Judeţean, dr. Ciprian Bogdan, susţine că încasările din coplată nu vor fi semnificative, gradul de eficienţă urmând să fie estimat după 2-3 luni.

Încă nu avem posibilităţile tehnice de aplicare a încasărilor, respectiv chitanţele şi personalul care le va elibera. Vineri vom avea Consiliul de Administraţie şi vom hotărî aceste aspect, iar de lunea viitoare probabil că vom începe să aplicăm coplata la externare. În această săptămână oricum externăm cazurile din luna martie, care nu intră sub incidenţa acestei legi„, a declarat Ciprian Bogdan pentru Agerpres.

De asemenea, potrivit preşedintelui Consiliului de Administraţie al Spitalului Judeţean Buzău, Laurenţiu Gavrilă, nici aici coplata nu a fost instituită încă, deoarece nu s-a întrunit până acum consiliul de administraţie în care să se discute şi să se stabilească valoarea taxei care va fi percepută pacienţilor, la externare.

În cursul zilei de marţi se va stabili nivelul coplăţii, urmând ca miercuri să intre în comitetul director al spitalului şi să se aprobe. După-amiază sperăm să facem Consiliul de Administraţie şi să aprobăm tariful în conformitate cu prevederile normelor legale„, a declarat Laurenţiu Gavrilă, citat de Mediafax.

Nici la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila coplata nu a fost introdusă, conducerea unităţii susţinând că aşteaptă normele de aplicare a actului normativ în acest sens. Potrivit managerului spitalului, Rodica Sin, valoarea acestei taxe va fi stabilită în prima şedinţă a Consiliului de Administraţie. În aceeaşi situaţie se află Spitalul Judeţean din Focşani, coplata neaplicându-se deocamdată.