Corbii prezintă aptitudini sociale asemănătoare cu ale omului

Un studiu recent desfăşurat de cercetători de la Universitatea din Viena (Austria) arată cum pot interpreta corbii interacţiunile sociale dintre semeni de-ai lor, la fel ca oamenii.
Cristina Dinu
05 mai 2014, 11:11
Corbii prezintă aptitudini sociale asemănătoare cu ale omului

Când vine vorba de inteligenţă sau aptitudini sociale în regnul animal, primele specii care vin în minte sunt omul şi maimuţele mari. Aceste aspecte nu sunt rezervate însă numai primatelor, scrie maxisciences.com. Şi alte animale, cum ar fi corbii mari şi rudele lor din familia corvidelor, prezintă capacităţi impresionante. Comportamentul lor complex este atent studiat de oameni de ştiinţă. Capacitatea corbilor de a duce la capăt sarcini complexe a fost demonstrată de multe ori în trecut, scrie Agerpres.

Recent, o echipă de cercetători de la Departamentul de biologie cognitivă de la Universitatea din Viena a pus în evidenţă capacitatea acestor păsări de a interpreta interacţiunile sociale dintre alţi semeni de-ai lor, aptitudine considerată până acum ca fiind proprie fiinţei umane.

Corbii trăiesc în comunitate, grupurile lor putând număra până la 200 de exemplare fiecare. În cadrul acestor structuri sociale se disting două grupe de masculi: dominanţi şi dominaţi. Dominanţii, de rang superior în ierarhia grupului, au în general primii acces la hrană şi alte resurse. Au şi o anumită prioritate la femelele din grup. În general, exemplarele dominante emit un anumit strigăt pentru a-şi afirma poziţia. La acest apel, dominaţii răspund printr-un sunet diferit, arătând că îşi recunosc superiorul ierarhic. Se întâmplă uneori ca un corb să nu răspundă supus la apel, situaţie numită ‘inversare de dominaţie’, care duce adesea la confruntări ce determină uneori schimbări în structura socială.

În acest context, cercetătorii de la Universitatea din Viena au încercat să demonstreze că păsările pot evalua statutul social al altor exemplare cu care nu au interacţionat totuşi niciodată. În acest scop, cercetătorii au efectuat în prima fază înregistrări cu apeluri şi răspunsuri (de supunere sau nu) în cadrul mai multor grupuri. Fiecare înregistrare a fost ascultată apoi de corbi de vârste şi sexe diferite. Rezultatele, apărute în revista Nature Communications, arată că, atunci când un corb aude înregistrarea unei situaţii de inversare de dominaţie, prezintă un stres ridicat. Animalul începe să alerge sau să îşi ciugulească penele fiindcă se aşteaptă la o tulburare a ordinii sociale. Femelele par şi mai stresate decât masculii.

Deşi poate părea greu de crezut, corbii sunt capabili şi să identifice o situaţie de inversare de dominaţie chiar dacă aceasta nu are loc în cadrul propriului grup. În acest caz sunt totuşi mai puţin stresaţi. ‘Corbii pot avea o reprezentare mentală a dinamicii relaţiilor dintr-un grup, chiar dacă nu au interacţionat niciodată înainte cu acesta’, arată într-un comunicat Jorg Massen, principalul autor al studiului. Potrivit cercetătorului, această aptitudine se apropie de cea a oamenilor când aceştia se uită la televizor, de exemplu. Capacitatea nu a fost în schimb observată niciodată la maimuţe, încheie maxisciences.com.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Cinci zodii care vor avea un weekend de neuitat. Șansă unică pentru ele pe 3 și 4 mai
Capital.ro
TAXĂ pentru șoferi în România. Se achită lunar 60 de lei către Primărie
Playtech.ro
Animalul rar care a fost văzut pentru prima dată în Marea Neagră. Este spectaculos, „se îmbracă” în zeci de culori
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Mare schimbare în Educație. Părinții vor decide
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Pensii majorate de la 1 iulie. Guvernul a dat undă verde. Pensionarii care vor primi mai mulți bani
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Surpriză total neașteptată. Cresc pensiile pentru românii care au lucrat cel puțin 15 ani. Anunțul momentului
MediaFlux
Când intră pensia pe card în mai 2025. Ce trebuie să știe cei cinci milioane de pensionari
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ce-a înțeles BBC din scandalul Georgescu. Restul lumii încă așteaptă traducerea…