Coreea de Nord a lansat o rachetă în direcţia Japoniei. Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte la cererea autorităţilor nipone

Coreea de Nord a lansat marți o rachetă care a trecut deasupra Japoniei, au indicat armata sud-coreeană și guvernul japonez, într-o provocare strategică, care duce la escaladarea tensiunilor în Asia de Nord-Est, potrivit AFP și Yonhap.

RomaniaTV.net
29 aug. 2017, 05:26
Coreea de Nord a lansat o rachetă în direcţia Japoniei. Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte la cererea autorităţilor nipone

UPDATE Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte marţi pentru a discuta despre cea mai recentă lansare de rachetă din partea Coreei de Nord, în timp ce liderii din regiune condamnă acţiunea “necugetată” a Phenianului, relatează Reuters.

“Acţiunea necugetată a Coreei de Nord este fără precedent, gravă şi o ameninţare puternică la adresa naţiunii noastre”, le-a spus premierul Shinzo Abe reporterilor.

Abe a precizat că a discutat cu Trump marţi şi că ambii au convenit să intensifice presiunea asupra Coreei de Nord. Liderul de la Casa Albă a mai spus că SUA sunt “100% cu Japonia”, le-a dat asigurări premierul de la Tokyo reporterilor.

onsiliul de Securitate al ONU se reuneşte marţi pentru a discuta testul, au anunţat diplomaţi.

“Vom răspunde ferm, în baza alianţei noastre solide cu Statele Unite, în cazul în care Coreea de Nord continuă provocările nucleare şi balistice”, a avertizat şi Ministerul sud-coreean de Externe într-un comunicat.

La Washington, Pentagonul a confirmat că racheta a zburat pe deasupra Japoniei, dar a dat asigurări că nu a reprezentat un pericol pentru America de Nord şi a anunţat că strânge informaţii suplimentare.

Premierul australian Malcolm Turnbull a insistat ca Beijingul, principalul aliat şi partener comercial al Phenianului, să exercite presiuni mai mari pentru rezolvarea crizei.

Conform Reuters, care citează oficiali niponi și sud-coreeni, regimul de la Phenian a lansat o rachetă care a trecut peste Japonia și a căzut în largul insulei Hokkaido marți dimineață.

Un „proiectil neidentificat” a fost lansat din Sunan, în apropiere de Phenian, în jurul orei locale 05:57 (luni 20:57 GMT), potrivit unui comunicat al Statului Major sud-coreean, care a precizat că proiectilul a fost lansat în direcția „est” și „deasupra” Japoniei.

„Coreea de Sud și SUA sunt pe cale să analizeze în comun detaliile”, se mai spune în comunicat.

Racheta a trecut, se pare, deasupra Japoniei, potrivit agenției nipone de presă Kyodo. 

Japonia va lua „toate măsurile” necesare pentru a asigura securitatea populației, a reacționat premierul Shinzo Abe.

Purtătorul de cuvânt al premierului nipon, Yoshihide Suga, a declarat că racheta lansată reprezintă o „amenințare serioasă și gravă la adresa securității” Japoniei și a cerut o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU:

„Un tir inacceptabil cu rachetă deasupra țării noastre reprezintă o amenințare gravă și fără precedent și subminează considerabil pacea și securitatea în regiune”, a reacționat premierul Shinzo Abe, adăugând că „în cadrul Națiunilor Unite, Japonia va lansa un apel puternic la accentuarea presiunilor la adresa Coreii de Nord în cooperare cu comunitatea internațională”.

Racheta a survolat insula Hokkaido și a căzut la o distanță de 1.180 km de ea în apele Oceanului Pacific. Proiectilul a traversat o distanță de 2.700 km la o altitudine maximă de zbor de 550 km. Potrivit experților, a fost se pare un test cu rachetă Hwasong 12 cu rază intermediară de acțiune.

Coreea de Nord a lansat sâmbătă trei rachete cu rază scurtă de acțiune în Marea Japoniei într-un moment în care zeci de mii de soldați americani și sud-coreeni participau la manevre comune în peninsulă.

Racheta lansată marți duce la o escaladare suplimentară din partea Phenianului, care a amenințat recent să efectueze o salvă cu mai multe rachete în direcția teritoriului american din Guam. Un astfel de tir ar survola în orice caz arhipelagul nipon.

În 2009, un proiectil nord-coreean a trecut peste teritoriul japonez, fără incidente, dar a determinat o puternică reacție imediată din partea Tokyo.