Coreea de Nord a trucat înregistrarea video cu lansarea unei rachete balistice de pe un submarin

Imaginile cu testul nord-coreean de lansare a unei rachete balistice de pe un submarin difuzate de Phenian la două zile după ce a anunțat efectuarea celui de al patrulea test nuclear al țării au fost trucate, potrivit unei analize a unui think tank cu sediul în California, relatează Reuters.

12 ian. 2016, 10:11
Coreea de Nord a trucat înregistrarea video cu lansarea unei rachete balistice de pe un submarin

Încălcând o rezoluție a ONU, Phenianul a anunțat că dispune de tehnologie care i-ar permite să lanseze o rachetă cu un focos nuclear de pe un submarin, deși experții și analiza asupra imaginilor pun sub semnul îndoielii această afirmație.

Televiziunea de stat nord-coreeană a difuzat vineri imagini cu ultimul test efectuat, despre care susține că a avut loc în decembrie. Spre deosebire de un test precedent din mai, acesta nu a fost anunțat la momentul respectiv.

‘Racheta a fost lansată, a început să se aprindă, dar apoi a înregistrat un eșec catastrofal’, a declarat Melissa Hanham, cercetător asociat la James Martin Centre for Nonproliferation Studies (CNS) din cadrul Institutului Middlebury din California.

Armata Coreii de Sud a anunțat sâmbătă că Coreea de Nord pare să fi modificat înregistrarea video, introducând imagini din timpul unui test cu o rachetă Scud din 2014, deși un oficial a declarat pentru Reuters că tehnologia de lansare este posibil să se fi ameliorat de la testul din mai.

Citeşte şi Coreea de Nord a lansat un SUBMARIN cu rachete balistice

Analiza CNS arată două cadre din înregistrarea difuzată de televiziunea de stat nord-coreeană în care se vede cum flăcările cuprind racheta și mici părți din ea se desprind.

‘Coreea de Nord a manipulat masiv înregistrarea video pentru a acoperi acest fapt’, a menționat Hanham într-un e-mail. ‘Au folosit diverse unghiuri ale camerelor și montajul pentru a părea că au fost mai multe lansări succesive, dar dacă analizezi cadru cu cadru îți poți da seama că a fost un singur eveniment’, a mai spus Melissa Hanham.

Propagandiștii din Coreea de Nord au folosit tehnici rudimentare de montaj pentru a introduce imagini mai vechi de la un test cu rachetă și de la o lansare a unei rachete Scud, susțin experții care au analizat înregistrarea.