Coreea de Nord acceptă să poarte discuţii la nivel înalt cu Coreea de Sud

Seulul şi Phenianul au ajuns la un acord pentru a purta săptămâna viitoare discuţii la nivel înalt privind potenţiala participare a Coreei de Nord la Jocurile Olimpice de Iarnă de la PyeongChang, dar şi despre modalităţi de îmbunătăţire a relaţiilor bilaterale, relatează site-ul agenţiei Yonhap.

05 ian. 2018, 05:35
Coreea de Nord acceptă să poarte discuţii la nivel înalt cu Coreea de Sud

Ministerul Unificării sud-coreean a precizat, vineri, că regimul de la Phenian a acceptat propunerea Seulului pentru a purta discuţii la nivel înalt la 9 ianuarie.

Baik Tae-hyun, purtătorul de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Unificării, a declarat că Phenianul a transmis prin fax un document către Guvernul de la Seul prin care şi-a dat acordul pentru discuţiile ce vor avea loc săptămâna viitoare.

”Coreea de Nord ne-a transmis în această dimineaţă un mesaj, indicând că acceptă propunerea de discuţii pentru 9 ianuarie, făcută de Coreea de Sud”, a declarat Baik Tae-hyun.

Cele două părţi vor discuta despre modalităţi de îmbunătăţire a relaţiilor bilaterale, dar şi despre participarea sportivilor nord-coreeni la Olimpiada de la PyeongChang.

Această decizie a Phenianului vine după ce Kim Jong-un s-a arătat deschis să trimită o delegaţie la Jocurile Olimpice din Coreea de Sud şi după ce acesta a precizat că este dispus să poarte discuţii cu Seulul pe această temă. De asemenea, acest anunţ vine după ce SUA şi Coreea de Sud au convenit să amâne exerciţiile militare programate pentru luna februarie.

Ultimul dialog dintre Seul şi Phenian a avut loc în decembrie 2015. Iniţiativa reluării dialogului a aparţinut Coreei de Sud, care a transmis, marţi, o propunere în acest sens către regimul nord-coreean.