Coreea de Nord cere să i se restituie cargobotul „Wise Honest” care ar fi fost „furat” de către americani

Coreea de Nord a catalogat marţi drept un ”act ilegal” confiscarea. săptămâna trecută, a unuia dintre cargoboturile sale de către autorităţile americane, care-l acuză de faptul că a încălcat sancţiuni internaţionale, şi a cerut restituirea vaporului.

14 mai 2019, 06:42
Coreea de Nord cere să i se restituie cargobotul „Wise Honest” care ar fi fost „furat” de către americani

 Justiţia americană a anunţat joi că a confiscat ”Wise Honest”, pe care-l acuză că a încălcat sancţiunile internaţionale exportând cărbune şi importând maşini.

Nava a fost blocată anul trecut în Indonezia, iar căpitanul său este anchetat de către autorităţile indoneziene.

În iulie, autorităţile americane au lansat, la rândul lor, o procedură de confiscare, informează news.ro.

Această confiscare – fără precedent – a unei nave de 17.000 de tone – unul dintre cele mai mari cargoboturi nord-coreene, potrivit Statelor Unite -, a avut loc într-un context de degradare a relaţiilor între Washington şi Phenian, după fiascoul celui de-al doilea summit între Donald Trump şi Kim Jong Un, în februarie, la Hanoi.

Ministerul nord-coreean de Externe a apreciat că această confiscare este contrară spiritului unei declaraţii comune semnate de către preşedintele american şi numărul unu nord-coreean în primul lor summit, în iunie 2018, la Singapore, potrivit news.ro.

Citeşte şi Şaptezeci de ţări cer Coreei de Nord să renunţe la „toate armele nucleare” pe care le deţine în prezent

”Statele Unite au comis un act ilegal de furt confiscându-ne cargobotul în numele rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU cu privire la sancţiuni”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului, citat într-un comunicat difuzat de agenţia nord-coreeană oficială de presă KCNA.

”Statele Unite trebuie să conştientizeze consecinţele faptelor lor demne de gangsteri (…) şi să ne restituie vaporul fără întârziere”, se reclamă în comunicat.

Coreea de Nord este vizată de multiple sancţiuni adoptate de către Consiliul de Securitate al ONU cu scopul de a constrânge Phenianul să renunţe la programele sale nuclear şi balistic.