Coreea de Nord devine prima ţară care recunoaşte referendumurile de anexare a celor patru regiuni ucrainene de către Rusia: „Au fost organizate în acord cu Carta ONU”

Coreea de Nord a anunțat că susține anexarea de către Rusia a teritoriilor ocupate din Ucraina, potrivit agenției de presă de stat KCNA, care face trimitere la Ministerul de Externe de la Phenian.

04 oct. 2022, 16:32
Coreea de Nord devine prima ţară care recunoaşte referendumurile de anexare a celor patru regiuni ucrainene de către Rusia: „Au fost organizate în acord cu Carta ONU”

Regimul de la Phenian al lui Kim Jong-Un susține și împărtășește și doctrina nucleară a Rusiei. La începutul lunii septembrie, Coreea de Nord își anunța adoptarea legii statutului de putere nucleară, ce prevede posibilitatea de a lansa atacuri nucleare împotriva țărilor „inamice”.

„Respectăm voința locuitorilor care au dorit să se reunească cu Rusia și susținem poziția guvernului rus de a face din aceste regiuni părți ale țării”, a declarat Cho Chol-su, șeful Departamentului Organizații Internaționale din cadrul Ministerului de Externe de la Phenian, potrivit agenției nord-coreene, preluată de TASS.

El a subliniat că marea majoritate a votanților a ales în favoarea alipirii la Rusia.

„Referendumurile au fost organizate în acord cu Carta ONU, care a consacrat principiul egalității popoarelor și dreptul la autodeterminare, în acord cu procedurile legitime care au făcut posibilă reflectarea voinței locuitorilor celor două republici și ai celor două regiuni”, a adăugat diplomatul nord-coreean, potrivit Digi 24.

Citeşte şi: Oamenii din interiorul Kremlinului nu mai pot să tacă: „Este o mizerie, Putin nu mai ascultă de nimeni”

Potrivit acestuia, în efortul de a menține o lume unipolară, Statele Unite „abuzează Consiliul de Securitate ONU”, intervine în afacerile interne ale țărilor independente și le încalcă drepturile.

„Zilele în care SUA folosesc Consiliul de Securitate ONU ca pe un scut și un mijloc de agresiune pentru a-și menține dominația au trecut”, a spus diplomatul.

El a mai arătat că Washingtonul a „declanșat războaie în fosta Iugoslavie, Afganistan și Irak” și nu a întâmpinat nicio opoziție din partea Consiliului de Securitate.

Citește şi: Zelenski a semnat decretul: „Nu putem negocia cu Putin”