Coreea de Nord, din nou provocatoare. A lansat o rachetă balistică de pe un submarin, în Marea Japoniei

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică de pe un submarin, continuând seria de teste începute în urmă cu câteva săptămâni, a anunţat marţi armata sud-coreeană.

19 oct. 2021, 11:22
Coreea de Nord, din nou provocatoare. A lansat o rachetă balistică de pe un submarin, în Marea Japoniei

Armata noastră a detectat o rachetă balistică cu rază scurtă de acţiune neidentificată, ar fi vorba despre o rachetă de tip SLBM” lansată de Coreea de Nord de la Sinpo către mare în partea de est a peninsulei, potrivit unui comunicat al şefilor de stat major interarme. „Serviciile de informaţii sud-coreene şi americane efectuează o analiză minuţioasă pentru a obţine detalii suplimentare„, se adaugă în comunicatul preluat de BBC.

Sinpo, de unde a fost lansată racheta, este un oraş portuar în estul ţării, cu un şantier naval important. Imagini din satelit arătau prezenţa acolo a submarinelor. Nordul lucrează în prezent la dezvoltarea lansării unei rachete balistice de pe un submarin (SLBM) şi a efectuat deja o lansare de pe un dispozitiv scufundat.

Citeşte şi Sora dictatorului nord-coreean respinge discuţiile privind încetarea războiului, până când Seulul va înceta „politica ostilă”. Conflictul a rămas nestins de aproape 70 de ani

Experţii cred că a fost probabil o platformă scufundată mai degrabă decât un submarin. „Nordul a lansat cel mai probabil un SLBM„, a declarat Shin Beom-chul, cercetător la Institutul coreean de cercetare a strategiei naţionale.

Phenianul, care deţine arma nucleară, a efectuat recent mai multe teste, inclusiv cu o rachetă cu rază lungă de acţiune, o armă trasă dintr-un tren şi o rachetă prezentată ca hipersonică de către Coreea de Nord, provocând îngrijorare în rândul multor naţiuni.

Săptămâna trecută, la o expoziţie consacrată apărării, a fost prezentată o uriaşă rachetă balistică intercontinentală (ICBM), dezvăluită anul trecut în timpul unei parade militare. „Motivul fundamental al acestei provocări a Nordului este că Statele Unite nu îşi schimbă poziţia cu privire la discuţii„, a declarat Shin pentru AFP. Pentru el, regimul de la „Phenian încearcă astfel să demonstreze că poate fi şi mai provocator”.

La expoziţia de săptămâna trecută, liderul Kim Jong Un, sub conducerea căruia ţara a făcut progrese imense în domeniul armelor, a acuzat Statele Unite că sunt „cauza principală” a instabilităţii din peninsulă, apreciind că nu există niciun motiv „să se creadă că nu ele sunt ostile”.

Această nouă lansare a avut loc în timp ce directorul serviciilor de informaţii americane, Avril Haines, se află la Seul pentru a participa la o reuniune tripartită cu omologii săi sud-coreean şi japonez asupra Coreii de Nord, potrivit mass-media.

Citeşte şi Coreea de Nord a anunţat testarea unei rachete hipersonice

Lansarea rachetei intervine a doua zi după apelul la dialog cu Phenianul lansat de către Sung Kim, reprezentant special al actualului preşedinte american Joe Biden pentru Coreea de Nord.

Vom continua calea diplomatică cu Coreea de Nord pentru a realiza progrese tangibile care vor ameliora securitatea Statelor Unite şi a aliaţilor noştri„, a declarat Sung Kim luni, după o întâlnire cu omologul său sud-coreean Nok Kyu-duk la Washington.


loading...
Partenerii noștri