Schimb de focuri la graniţa dintre Coreea de Nord şi cea de Sud. Locuitorii, în adăposturi

Coreea de Nord a anunţat că intenţionează să desfăşoare luni trageri cu muniţie reală în apropiere de graniţa maritimă dintre cele două Corei pe care regimul de la Phenian o contestă, a anunţat Ministerul sud-coreean al Apărării, preluat de AFP.

31 mart. 2014, 03:31

‘Nordul ne-a informat că va desfăşura astăzi (luni) manevre cu muniţie reală în apropiere de graniţa din Marea Galbenă’, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului de la Seul.

„Obuze lansate de Coreea de Nord au căzut în partea noastră (de frontieră) şi am replicat deschizând focul”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al statului major al armatelor sud-coreene. Locuitorii insulei frontaliere Baengnyeong au primit ordinul de a se refugia în adăposturi, a precizat un oficial local contactat de AFP. 

Coreea de Nord a efectuat miercuri un nou tir de rachetă balistică, un răspuns la summitul de la Haga între Japonia, Coreea de Sud şi Statele Unite, care au denunţat o „escaladă provocatoare”.

Încălcând rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU ce sancţionează programul său nuclear, regimul nord-coreean a lansat două rachete în primele ore ale zilei de miercuri. Joi, Consiliul de Securitate al ONU a condamnat aceste acţiuni, fără să ia însă măsuri deocamdată.

Phenianul a lansat două rachete Scud cu rază scurtă de acţiune la sfârşitul lui februarie şi începutul lui martie, pentru a-şi exprima opoziţia faţă de manevrele anuale dintre forţele americane staţionate în sudul peninsulei şi cele sud-coreene.

Coreea de Nord „nu exclude” posibilitatea efectuării unui nou test nuclear