Coreea de Nord, în faţa unei crize alimentare uriaşe, recunoscută chiar de dictatorul Kim Jong Un. Preţurile au explodat, un kg de banane a ajuns la 45 de dolari

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a recunoscut că ţara sa se confruntă cu o "situaţie alimentară sub tensiune". Totodată, el a făcut apel la oameni să se pregătească pentru restricţii extinse în contextul pandemiei de Covid-19.

17 iun. 2021, 13:32
Coreea de Nord, în faţa unei crize alimentare uriaşe, recunoscută chiar de dictatorul Kim Jong Un. Preţurile au explodat, un kg de banane a ajuns la 45 de dolari

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a recunoscut că ţara s-a confruntat cu „o serie de dificultăţi” din cauza a numeroase „provocări” care trebuie depăşite. „Situaţia alimentară este sub tensiune din cauză că sectorul agricol nu şi-a atins obiectivul de a produce cereale pe fondul pagubelor produse anul trecut de taifunuri„, a declarat acesta. Există informații că prețurile la alimente au explodat în Coreea de Nord, iar un kilogram de banane costă 45 de dolari americani, potrivit BBC. De asemenea, săptămâna trecută, prețul orezului era dublu față de China, țară cu un nivel de trai incomparabil mai mare.

În vara lui 2020, mii de case şi terenuri agricole au fost distruse de taifunuri care au fost însoţite de inundaţii. Kim Jong Un a cerut să se adopte măsuri pentru a reduce consecinţele acestor catastrofe naturale, afirmând că garantarea unor „recolte bune” este „o prioritate”. În cadrul reuniunii, a fost discutată „situaţia durabilă” a pandemiei de coronavirus.

Coreea de Nord a fost una din primele ţări care au impus restricţii sanitare stricte, printre care şi decizia rapidă de a-şi închide frontierele, în special cu China, pentru a împiedica răspândirea virusului. Regimul nord-coreean susţine că epidemia nu a ajuns pe teritoriul ţării, lucru de care se îndoiesc mai mulţi experţi.

Citeşte şi Soţia ambasadorului Belgiei în Coreea de Sud, în centrul unui scandal diplomatic de proporţii. A fost filmată în timp ce-i bate pe angajaţii unui magazin, după ce a fost acuzată de furt VIDEO

Comerţul cu Beijingul, principalul susţinător economic şi diplomatic al regimului, s-a redus. Însă această izolare a avut un cost economic ridicat, astfel încât Kim Jong Un a recunoscut în aprilie dificultăţile cu care se confruntă ţara sa. El le-a cerut astfel subordonaţilor săi să „desfăşoare un nou ‘marş forţat’, şi mai dur, pentru a ajuta populaţie, fie şi puţin, în faţa dificultăţilor”.

‘Marşul forţat’ este expresia folosită de regimul nord-coreean pentru a desemna foametea din anii 1990 care a făcut sute de mii de morţi, în urma reducerii ajutorului Moscovei după destrămarea URSS.

Este „foarte probabil” ca pandemia să fi „agravat” situaţia umanitară din Coreea de Nord, unde 10,6 milioane de persoane au nevoie de ajutor, a estimat recent Biroul ONU de coordonare a afacerilor umanitare (OCHA).

Citeşte şi Sora dictatorului nord-coreean avertisment dur către SUA: „Nu răspândiţi miros de praf de puşcă peste ţara noastră”


loading...
Partenerii noștri