Coreea de Nord îşi intensifică manevrele militare la graniţa de sud şi lansează o nouă rachetă balistică

Phenianul a livrat în ultimele ore demonstraţii de forţă militară, teste cu rachetă, survolări cu avioane de vânătoare, în apropierea graniţei cu Coreea de Sud, susţinând că răspunde "provocărilor" din partea acesteia.

14 oct. 2022, 08:52
Coreea de Nord îşi intensifică manevrele militare la graniţa de sud şi lansează o nouă rachetă balistică

Două rachete strategice de croazieră cu rază lungă de acţiune au fost lansate de Coreea de Nord miercuri, un test supravegheat de liderul nord-coreean Kim Jong Un, potrivit agenţiei de presă Yonhap.

Aceste două rachete de croazieră, care zboară mai jos decât cele balistice şi care sunt mai greu de detectat, au zburat pe o distanţă de 2.000 de km deasupra mării înainte de a-şi atinge ţinta desemnată, potrivit Agenţiei oficiale de ştiri oficiale KCNA.

Kim şi-a exprimat „marea satisfacţie” privind starea pregătirilor forţelor de luptă nucleare ale ţării, potrivit aceleiaşi surse.

Vineri, o rachetă balistică a fost de asemenea testată către mare, scrie aceeaşi sursă.

Phenianul a descris recentele teste cu rachete drept exerciţii tactice nucleare, simulând lovituri pe aeroporturi şi la instalaţii militare în Coreea de Sud.

Cu puţin timp  înainte de lansarea ultimei rachete, mai multe avioane de luptă nord-coreene au survolat şi o zonă din apropierea graniţei cu Coreea de Sud, care la rândul său a trimis avioane.

Potrivit Statului Major General din Coreea de Sud, citat de agenţia de presă Yonhap, zece avioane de vânătoare au fost detectate zburând la 25 de kilometri nord de graniţa dintre cele două state între orele 23.30 de joi şi 12.20 de vineri, ora locală. Avioanele nord-coreene au depăşit o „linie de recunoaştere”, declanşând un răspuns automat din Sud, potrivit aceleiaşi surse.

Seulul a lansat avioane de luptă, inclusiv F-35A, potrivit statului major, a adăugat Yonhap.

Acest ultim incident, al doilea într-o săptămână care implică avioane de luptă, vine pe fondul tensiunilor militare tot mai mari din peninsulă.

Citeşte şi: În cazul unui atac nuclear rus în Ucraina, Occidentul ar „aneantiza” militar armata rusă, ameninţă Borrell la Bruges. Putin trebuie să înţeleagă că UE, SUA şi NATO ”nu blufeză nici ele”

Vineri (ora locală), Phenianul a susţinut că ultimele sale acţiuni au fost un răspuns la acţiunile „provocatoare” ale Sudului.

Un purtător de cuvânt al armatei nord-coreene a declarat că armata sud-coreeană a efectuat joi „focuri de artilerie timp de aproximativ zece ore în apropierea zonei de apărare avansată a Corpului V al Armatei Populare Coreene”, potrivit unui comunicat publicat de KCNA.

Armata Populară Coreeană „a luat contramăsuri militare puternice” ca răspuns la această „acţiune provocatoare”, se arată în comunicat.

Potrivit Yonhap, Statul-Major Interarme (JCS) din Coreea de Sud a declarat că a detectat lansarea rachetelor din zona Sunan din Phenian la primele ore ale zilei de vineri. El nu a oferit alte detalii.

„Armata noastră menţine pregătirea completă în strânsă cooperare cu Statele Unite”, a spus JCS, potrivit Yonhap.

Testele cu rachete de croazieră nu sunt interzise de ONU, spre deosebire de lansările de rachete balistice pe care Coreea de Sud şi Japonia le raportează în general. Niciuna dintre cele două ţări nu a raportat testul de miercuri.

Kim Jong Un a făcut ca achiziţia de arme nucleare tactice – arme mai mici, mai uşoare concepute pentru a fi utilizate pe câmpul de luptă – o prioritate de top la un congres cheie al Partidului din ianuarie 2021.

El a promis anul acesta că va dezvolta forţele nucleare ale Coreei de Nord cât mai curând posibil.

Atât Seulul, cât şi Washingtonul avertizează de luni de zile împotriva riscului ca Phenianul să efectueze un test nuclear, care ar fi al şaptelea.

În vreme ce discuţiile au stagnat de mult şi conflictul din Ucraina împiedică adoptarea de către Naţiunile Unite a unor noi sancţiuni, Kim şi-a intensificat eforturile pentru a dezvolta şi testa arsenalul său nuclear interzis.

Citeşte şi: Zelenski: „Terorii trebuie să i se răspundă cu forţă la toate nivelurile”