Coreea de Nord îşi va suspenda programul de îmbogăţire a uraniului

Coreea de Nord a acceptat să-şi suspende programul de îmbogăţire a uraniului în scopuri militare, o condiţie prealabilă fixată de Statele Unite pentru reluarea negocierilor privind dezarmarea şi ajutorul alimentar, relatează sâmbătă presa sud-coreeană.

RomaniaTV.net
17 dec. 2011, 15:41
Coreea de Nord îşi va suspenda programul de îmbogăţire a uraniului

La rândul său, Washingtonul va furniza Coreei de Nord 240.000 de tone de ajutor alimentar, potrivit agenţiei de presă Yonhap şi cotidianului Chosun Ilbo, care citează o sursă diplomatică anonimă.

Acordul a intervenit în urma discuţiilor între emisarul special american pentru drepturile omului în Coreea de Nord, Robert King, şi responsabilul pentru America de Nord din Ministerul nord-coreean al Afacerilor Externe, Ri Gun, desfăşurate joi şi vineri la Beijing.

În acest cadru, Phenianul s-a angajat să „adopte măsuri iniţiale de denuclearizare, care includ suspendarea programului de îmbogăţire” a uraniului, a afirmat Yonhap.

SUA vor furniza în schimb produse destinate tratării malnutriţiei în rândul categoriilor celor mai fragile: vitamine, lapte infantil, biscuiţi îmbogăţiţi cu proteine etc. Administraţia Barack Obama speră să limiteze astfel deturnările de alimente spre membrii regimului.

Succesul întrevederii ar putea favoriza reluarea negocierilor în şase (SUA, Rusia, cele două Corei, China şi Japonia) pentru denuclearizarea Coreei de Nord.

Aceste discuţii vizează să convingă Phenianul să renunţe la ambiţiile sale nucleare, în schimbul unui important ajutor energetic şi alimentar. Ele sunt în impas din decembrie 2008.

Coreea de Nord a întrerupt oficial orice discuţie în aprilie 2009, cu o lună înainte de a efectua un al doilea test nuclear.