Coreea de Nord, mesaj ameninţător: „Doar ţara noastră poate zgudui toată lumea lansând o rachetă care are SUA în raza de acţiune”

Coreea de Nord a confirmat testul de duminică cu racheta balistică cu rază intermediară de acţiune Hwasong-12. Fotografii neobişnuite din spaţiu arată peninsula coreeană

08 feb. 2022, 20:39
Coreea de Nord, mesaj ameninţător: „Doar ţara noastră poate zgudui toată lumea lansând o rachetă care are SUA în raza de acţiune”

Coreea de Nord este cunoscută la nivel mondial pentru sistemul dictatorial întreținut de către Kim Jong-un, pentru condițiile de viață modeste ale populației și în ciuda acestui fapt, a investițiilor masive comandate pentru liderul suprem în tehnica militară de ultimă generație.
Primii soldaţi ai NATO, în Ucraina. Separatiştii din Lugansk spun că militari britanici au ajuns in Donbas

La început de an, Coreea de Nord se laudă că este una dintre puținele țări din lume care poate lansa arme nucleare și rachete cu tehnologie avansată. Mai mult, oamenii lui Kim Jong-un susțin că „pot zgudui întreaga lume”, informează Reuters.

Printre rachetele testate în acest an s-a mai numărat un model capabil să lovească până și teritorii din SUA. Este vorba despre o rachetă de tip Hwasong-12.

„În lumea de astăzi, în care multe țări își pierd timpul supunându-se orbește Statelor Unite, există doar țara noastră pe această planetă care poate zgudui toată lumea lansând o rachetă care are SUA în raza de acțiune”, a declarat ministrul de Externe al Coreei de Nord, prin intermediul unui comunicat de presă.

„Există peste 200 de țări în lume, dar doar câteva au bombe cu hidrogen, rachete balistice intercontinentale și rachete hipersonice”, mai suține Ministerul de Externe de la Phenian. Coreea de Nord își finanțează programul nuclear inclusiv prin atacuri cibernetice.

Kim Jong-un a făcut încă de la începutul lui 2022 mai multe teste de rachete, în ciuda sancțiunilor internaționale. În ianuarie s-a înregistrat un record, din acest punct de vedere, minimum 7 lansări de rachete. Printre acestea s-a numărat și un nou tip de „rachetă hipersonică”.

SUA avertizează: O invazie fulger a Rusiei în Ucraina s-ar solda cu 50.000 de morţi în rândul civililor
ONU a interzis Coreei de Nord testele de arme balistice şi nucleare şi a impus sancţiuni stricte. Dar statul din Asia de Est sfidează în mod regulat interdicţia.

Coreea de Sud şi Japonia au fost primele care au raportat lansarea de duminică, după ce au detectat-o ​​în sistemele lor antirachetă.

Acestea au estimat că racheta a zburat pe o distanţă moderată pentru un IRBM, acoperind o distanţă de aproximativ 800 km şi a atins o altitudine de 2.000 km înainte de a ateriza în apele Japoniei. La putere maximă şi la o traiectorie standard, racheta poate zbura până la 4.000 km.

Agenţia de presă de stat KCNA a declarat că testul de rachetă a fost lansat pentru a „verifica acurateţea acestuia”.

Mass-media de stat au publicat, de asemenea, imagini fără precedent, unele despre care au spus că au fost realizate de o cameră montată pe focosul rachetei.

Una dintre imagini arată momentul lansării, iar alta arată aparent racheta în mijlocul zborului, realizată de deasupra.