Coreea de Nord refuză noi discuţii cu Seulul dacă situaţia nu se ameliorează

Coreea de Nord a afirmat joi că nu va angaja discuţii cu Seulul în situaţia actuală şi i-a calificat pe responsabilii sud-coreeni drept ''ignoranţi şi incompetenţi'', la o zi după ce Phenianul a anulat o întâlnire la nivel înalt între cele două ţări, informează AFP.

RomaniaTV.net
17 mai 2018, 18:24
Coreea de Nord refuză noi discuţii cu Seulul dacă situaţia nu se ameliorează

După luni de apropiere şi de destindere diplomatică, Coreea de Nord a făcut miercuri un viraj spre retorica sa tradiţională, anulând o întâlnire intercoreeană şi lăsând să planeze incertitudinea în legătură cu viitorul summit istoric între liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele american Donald Trump, prevăzut pentru 12 iunie, în Singapore.

Phenianul a protestat astfel împotriva exerciţiului militar anual Max Thunder desfăşurat de Seul şi Washington în peninsula coreeană. La manevrele aflate în curs participă 100 de avioane, inclusiv F-22 Raptor „invizibile” ale SUA, percepute de Coreea de Nord drept o ameninţare, întrucât pot efectua lovituri de mare precizie.

„Cel puţin până când situaţia îngrijorătoare care a dus la suspendarea discuţiilor nord-sud la cel mai înalt nivel nu va fi rezolvată, nu va fi uşor pentru noi să ne aşezăm faţă în faţă cu regimul actual din Coreea de Sud”, a declarat joi negociatorul principal nord-coreean, Ri Son Gwon, citat de agenţia de presă oficială KCNA. „Autorităţile sud-coreene s-au dovedit a fi ignorante şi incompetente, lipsite de cel mai mic bun-simţ în ceea ce priveşte situaţia actuală”, a spus el.

Miercuri, KCNA a calificat exerciţiul Max Thunder drept o „provocare brutală”, interpretându-l ca pe o pregătire pentru o invazie a Coreei de Nord.

Ostilităţile între Coreea de Nord şi Coreea de Sud (1950-1953) s-au încheiat printr-un armistiţiu, lăsând teritoriul divizat în două ţări, separate printr-o zonă demilitarizată. Formal, cele două tabere sunt în continuare în stare de război. Într-un summit rar care a avut loc luna trecută în zona demilitarizată, Kim Jong Un şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in au promis să încerce să ajungă la un tratat de pace care să pună capăt în mod oficial conflictului şi şi-au reafirmat angajamentul faţă de denuclearizarea totală a peninsulei.

Phenianul a depus eforturi ani de zile pentru construirea arsenalului său nuclear, efectuând anul trecut al şaselea test atomic, cel mai puternic până în prezent. Ambiţiile sale militare i-au atras mai multe serii de sancţiuni din partea Consiliului de Securitate al ONU.