Coreea de Sud a stins luminile

Seulul a decis să nu mai aprindă luminile de Crăciun în apropiere de graniţa cu Nordul, în semn de respect pentru vecinul comunist aflat în doliu naţional, dar şi de teama de a nu agita spiritele în regiune.

20 dec. 2011, 13:05
Coreea de Sud a stins luminile

Este, mai întâi de toate,  un gest ce semnifică o tendinţă de reconciliere, după cum au apreciat unii analişti politici. Ministrul Unificării de la Seul, Yu Woo-Ik, însărcinat cu relaţiile de peste graniţă, a explicat că autorităţile sud-coreene au amânat planul de Sărbători în semn de respect pentru doliul din Nord, informează telegraph.co.uk.
Woo-Ik şi-a exprimat speranţa că Nordul va reveni cât de curând la stabilitate, astfel încât cele două Corei să poată coopera în vederea asigurării „păcii şi prosperităţii”.
Regimul comunist a avut anterior o reacţie furibundă la „aprinderea”, cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă, a celor trei turnuri din apropierea graniţei cu Coreea de Nord, vorbind chiar despre un „război psihologic” condus de „vecinul capitalist”.
Bisericile din Coreea de Sud programaseră aprinderea luminilor din cele trei turnuri construite astfel încât să sugereze forma unui brad, în perioada 23 decembrie – 6 ianuarie. Turnurile sunt ridicate pe un deal aflat la aproximativ 2 kilometri de graniţa cu Nordul şi sunt păzite de armată.
În 2004, cele două Corei au încheiat un acord prin care se interzicea „propaganda la nivel oficial” peste graniţă, în urma căruia Sudul a renunţat la iluminarea de Sărbători în apropiere de graniţă. Aceasta s-a reluat însă anul trecut, în replică la atacurile cu rachetă ale Nordulu asupra unei insule de graniţă, în urma cărora patru sud-coreeni au fost ucişi.