Coreea de Sud: Preşedinta Park Geun-Hye nu se lasă interogată de procurori

Președinta Coreii de Sud, Park Geun-Hye, nu va da curs solicitării procurorilor de a o interoga, a anunțat avocatul șefei statului sud-coreean, în contextul agravării crizei politice provocate de un scandal de trafic de influență, relatează luni Reuters.

28 nov. 2016, 09:39
Coreea de Sud: Preşedinta Park Geun-Hye nu se lasă interogată de procurori

Avocatul Yoo Yeong-Ha a menționat într-o declarație că Park Geun-Hye trebuie să se ocupe de ‘situația care evoluează rapid’ și în aceste condiții ea dispune de foarte puțin timp pentru a coopera cu procurorii, care au cerut să o chestioneze marți. Park Geun-Hye se va pregăti pentru ancheta desfășurată de un procuror special și așteptată pentru luna viitoare, potrivit declarațiilor anterioare ale avocatului Yoo Yeong-Ha.

În scandalul de corupție, care în ultimele săptămâni a provocat ample demonstrații de stradă la care participanții au cerut demisia șefei statului, este implicată Choi Soon-Sil, o prietenă apropiată a președintei Park. Anchetatorii sud-coreeni doresc să afle dacă Park Geun-Hye a obținut prescrierea unor medicamente sub numele lui Choi Soon-Sil, în clinici private, fără cunoștința personalului medical al președinției.

Choi Soon-Sil, arestată la începutul lunii noiembrie pentru abuz de putere și extorcare, este acuzată că s-a folosit de relațiile de prietenie cu președinta pentru a cere fonduri de la marile companii din țară. Park Geun-Hye este acuzată de ‘complicitate’ la faptele ilegale ale prietenei sale, precum și pentru că a lăsat-o să se amestece în afacerile statului. Președinția sud-coreeană și avocatul lui Park au respins până acum aceste acuzații.

Într-un mesaj public transmis luna trecută, șefa statului sud-coreean a spus că va fi disponibilă pentru orice anchetă, inclusiv cea efectuată de un procuror special, adăugând că își va asuma responsabilitatea în cazul în care va fi găsită vinovată.

Parlamentul de la Seul a adoptat un act legislativ care prevede desemnarea unui procuror special de către principalele două partide de opoziție, el trebuind să fie numit oficial de către președinta Park Geun-Hye. Un sondaj de opinie publicat la începutul săptămânii trecute indica faptul că nouă din zece sud-coreeni vor ca Park Geun-Hye să plece din funcția de președinte. Mandatul lui Park Geun-Hye se încheie în februarie 2018.