Coreea de Sud vrea să discute despre ridicarea sancţiunilor impuse Nordului

Coreea de Sud dorește să discute cu Nordul despre cererea acestuia de ridicare a sancțiunilor economice impuse după un atac naval comis în 2010 de forțele nord-coreene, au anunțat miercuri autoritățile sud-coreene, la o zi după ce Seulul și Phenianul au convenit să-și reducă nivelul de alertă militară.

RomaniaTV.net
26 aug. 2015, 06:47
Coreea de Sud vrea să discute despre ridicarea sancţiunilor impuse Nordului

Seulul se pregătește să deschidă un nou canal de dialog în urma acordului de marți, conform căruia Coreea de Nord a prezentat scuze pentru recentul incident soldat cu rănirea a doi soldați sud-coreeni, iar Coreea de Sud a fost de acord să renunțe la propaganda anti-Phenian desfășurată la granița comună prin intermediul megafoanelor.

Reprezentanții celor două Corei au început sâmbătă dimineață negocieri pentru a detensiona situația de criză. Tratativele au fost suspendate după zece ore, dar au fost reluate duminică la primele ore.

”Nivelul de alertă maximă din cadrul unităților militare din prima linie a fost redus”, a declarat un oficial militar sud-coreean, citat de agenția de presă Yonhap.

Tensiunile dintre cele două Corei au escaladat după 4 august, când doi soldați sud-coreeni au fost grav răniți de explozia unei mine terestre în zona demilitarizată de la granița comună, incident pentru care Seulul a învinovățit Coreea de Nord. Drept răspuns, pentru prima dată în ultimii 11 ani, Coreea de Sud a lansat o campanie anti-Phenian desfășurată la granița comună prin intermediul megafoanelor, potrivit Agerpres.

Joia trecută, forțele armate ale celor două țări vecine au lansat zeci de obuze de artilerie peste graniță.

Cele două Corei sunt, din punct de vedere tehnic, încă în stare de război, întrucât războiul din Peninsula Coreea (1950-1953) s-a încheiat cu un simplu acord de încetare a focului și nu cu un tratat de pace.