Corespondenţă Romania TV de la Moscova: Putin se pregăteşte să fie preşedinte pe viaţă VIDEO

Se fac pregatiri pentru inscaunarea PE VIAȚĂ a presedintelui rus, Vladimir Putin, după ce susținătorii lui au anunţat că pregătesc schimbarea Constituției. Pe de alta parte, intr-o noua demonstrație de Forță, Rusia a testat un nou sistem de rachetă hipersonică despre care liderul de la Kremlin spune că poate lovi in orice loc al lumii. România este si ea pe lista statelor considerate ostile. Toate detaliile, intr-o corespondență specială de la Moscova semnată Liliana Ruse si Augustin Dănăilă.

RomaniaTV.net
27 dec. 2018, 10:43

De la Kremlin, Vladimir Putin conduce cu mana forte Rusia de aproape doua decenii. Este liderul absolut al unei tari in care politica se face doar de aici.

Chiar dacă Vladimir Putin mai are 5 ani până la terminarea mandatului, susținătorii săi nu vor să-i găsească un succesor. Astfel, s-a născut ideea ca liderul de la Kremlin să ocupe această funcție pe viață. Presedintele parlamentului vrea sa schimbe chiar si constitutia Rusiei. Putin a reușit să-și fidelizeze anumiți oligarhi”, oameni de afaceri care au făcut avere profitând de privatizări obscure în anii ’90. Pe unii îi exclude din jocul politic brutal, pe altii îi încarcerează. Are insă biserica alaturi.

Vladimir Putin a supervizat miercuri un test efectuat cu succes al unui nou sistem rus de rachetă hipersonică – Avangard. Rachetele pot fi dotate cu ogive nucleare şi convenţionale, a anunţat Kremlinul. Testul a avut loc în orenitul extrem , iar Putin l-a monitorizat dintr-o clădire a Ministerului Apărării de la Moscova. Preşedintele rus susține că racheta Avangarde poate să lovească orice punct pe glob şi să evite scutul antirachetă construit de Statele Unite. Si România este pe lista țintelor vizate de Rusia.

Fost ofiţer KGB şi aflat la conducerea ţării de 18 ani, PUTIN a castigat in martie ultimul mandat legal- in condițiile actuale din Rusia. A fost ales pentru prima oară preşedinte în 2000 şi este deja cel mai longeviv lider al Rusiei de la Stalin încoace. In mai, declara că va respecta prevederile Constituţiei privind limitarea numărului de mandate prezidenţiale consecutive, și că va părăsi Kremlinul în 2024. Nu a spus insă si ce va face dacă se schimbă Constituția. Dezbaterea ar putea începe în 2020 şi unul dintre scenariile sugerate este acela al reducerii puterilor prezidenţiale – în schimbul transformării mandatului lui Putin în unul pe viaţă.

Detalii, în corespondenţa specială de la Moscova semnată Liliana Ruse si Augustin Dănăilă: