Corina Creţu anunţă un nou mecanism de sprijin pentru România în domeniul absorbţiei fondurilor europene

Comisarul european Corina Crețu a prezentat la Bruxelles un ghid care va ajuta România și alte state europene să atragă mai ușor fondurile structurale, oferind sprijin autoritățile locale și promotorii proiectelor să profite la maximum de posibilitățile de combinare a fondurilor FEIS (Fondul pentru investiții strategice) și ESI(Fonduri structurale și de investiții).  

23 feb. 2016, 10:21
Corina Creţu anunţă un nou mecanism de sprijin pentru România în domeniul absorbţiei fondurilor europene

„Combinarea acestor fonduri cu planul de investiții poate crește impactul asupra IMM-urilor, eficienței energetice, tehnologiei informației și comunicațiilor”, a precizat comisarul Corina Crețu. 

Aceasta a atras atenția că atingerea obiectivelor Planului de investiții pentru Europa reprezintă „un efort comun și toate sursele și părțile implicate trebuie să se mobilizeze”, iar în acest context trebuie exploatat la maximum „potențialul de creștere al fondurilor ESI, prin investiții strategice și orientate spre performanță, susținute de folosirea sporită a instrumentelor financiare”. 

„Conform estimărilor noastre, 300 de miliarde de euro ne lipsesc pentru a pune economia europeană înapoi pe un trend ascendent. Aceasta este o problemă, în special pentru cele 22 de milioane de oameni, care sunt în șomaj de azi.  De aceea, este extrem de important ca Banca Europeană de Investiții și Comisia Europeană să își unească forțele și să lucreze împreună pentru a umple aceste lacune de investiții”, consideră liderul român. 

Mai mult, Corina Crețu a transmis un mesaj de încredere în capacitatea Comisiei Europene de a colabora cu autoritățile locale și regionale pentru a dezvolta proiecte de dezvoltare, un accent special existând în cazul României, care trebuie să absoarbă aproape 23 de miliarde de euro din fondurile de coeziune 2014-2020. 

„Avem mijloacele necesare pentru a dezvolta o serie de proiecte mature, care sunt atractive pentru investitorii privați, pentru a umple eventualele lacune de finanțare, prin utilizarea pe scară largă a fondurilor de politica regională. Dar mai presus de toate, avem mijloacele pentru a se asigura că nici un proiect viabil nu este lăsat deoparte”, a subliniat comisarul european. 

În acest moment, rata de absorbție a României pentru alocarea de fonduri 2007-2013 a ajuns la 63,47% (sume declarate de Comisia Europeană). Astfel, România a reuşit să cheltuiască până la sfârşitul anului trecut aproximativ 11 miliarde din cele peste 19 miliarde de euro alocate de UE pentru cadrul precedent de finanțare. Conform previziunilor Ministerului Fondurilor Europene, rata de absorbţie ar urma să ajungă până la peste 75% anul acesta, prin plata proiectelor care nu sunt încă finalizate. 

Potrivit proiectului de buget al UE pe 2016, publicat miercuri de Comisia Europeană, Fondul de garantare al FEIS va beneficia de 2 miliarde de euro sub formă de credite de angajament şi 500 de milioane de euro sub formă de credite de plată, pentru a debloca investiţii de 315 miliarde de euro destinate Europei.