Corina Creţu avertizează că PNRR s-ar putea bloca în luna ianuarie. „Cum pot eu să cred ce promite guvernul României?”

Europarlamentarul Corina Crețu spune că lucrurile evoluează foarte greu în România în privința PNRR-ului şi spune că ţara noastră va face obiectul unui audit în lunile ianuarie-februarie, care va arăta dacă au fost îndepliniți primii pași asumați în PNRR.

20 nov. 2021, 13:09
Corina Creţu avertizează că PNRR s-ar putea bloca în luna ianuarie. „Cum pot eu să cred ce promite guvernul României?”

„În domeniul autostrăzilor, cum pot eu să cred ce promite guvernul României? Am văzut de la Comisia Europeană cât de greu se mișcă lucrurile. Atât timp cât în 30 de ani nu s-au făcut 500 de kilometri de autostradă, România s-a angajat să facă 450 de kilometri până în 2026?”, a afirmat Corina Creţu.

Vă reamintesc că PNRR-ul nu poate fi făcut pe bucăți. În ianuarie-februarie va veni un audit care să vadă dacă acea bornă, acele obiective stabilite de România până în ianuarie au fost îndeplinite și dacă unul din acestea nu a fost îndeplinit, de pildă digitalizarea ANAF, practic se blochează totul și se reiau în momentul în care se îndeplinesc. De aceea spun că sunt foarte pesimistă.

Nu cred, având în vedere egoismul cumva de înțeles al statelor nebeneficiare, nu cred că România va mai beneficia de prelungiri de termene, de derogări, de excepții, așa cum s-a întâmplat de fiecare dată. Acest lucru este deja stabilit în regulamentul PNRR-ului: nu se pot face derogări. Dacă un element nu este îndeplinit, se blochează totul temporar”, a spus Corina Crețu la emisiunea BE EU, de la Antena 3.

Citeşte şi EXCLUSIV | Corina Creţu demolează optimismul din jurul PNRR. „Acest plan nu l-a văzut nimeni. Se poate bloca chiar din ianuarie. România riscă chiar să dea bani înapoi”

Fostul comisar european spune că România ar fi putut să ceară o prefinanțare importantă, de câteva miliarde de euro, lucru care nu s-a întâmplat.

Sunt 16 state care deja au luat banii și au început să implementeze în paralel cu programul 2021-2027 și în încheierea programului 2014-2020. Noi stagnăm din toate punctele de vedere, iar în ceea ce privește PNRR-ul din momentul aprobării formale, statul român putea să ceară o prefinanțare. Nu știm dacă a făcut-o, nu a fost nici o comunicare în acest sens. Prefinanțarea cerută putea fi de 3.9 miliarde de euro, adică 13% din sumă.

Vreau să amintesc că PNRR-ul este un instrument financiar de excepție pentru state membre, pentru a se redresa în urma pandemiei și pentru a face reforme în domeniul digitalizării, tranziției verzi. Primul principiu este cel al împărțirii echitabile în funcție de nivelul de sărăcie, un principiu pe care guvernul României deja l-a încălcat prin acel PNDL, în sensul că a privat milioane de oameni de fonduri, doar pentru că aveau primar care nu aparțin coaliției guvernamentale,” a mai spus Corina Crețu.

Citeşte şi Colin Powell a murit din cauza complicaţiilor provocate de COVID-19