Corina Creţu: Care este strategia României pentru a beneficia de sprijinul oferit de Uniunea Europeană?

Eurodeputatul Corina Creţu aminteşte de măsurile aprobate de Parlamentul European şi avertizează asupra haosului de la nivelul Guvernului, care poate bloca România în a beneficia de aceste facilităţi oferite de UE.

RomaniaTV.net
27 mart. 2020, 10:53
Corina Creţu: Care este strategia României pentru a beneficia de sprijinul oferit de Uniunea Europeană?

„Țara noastră poate păstra prefinanțările venite de la Comisie, poate folosi POR (Programul Operațional Regional), Fondul Social European și Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene (acum că s-a extins aria de eligibilitate pentru folosirea acestui fond) pentru toate măsurile de care e nevoie în lupta cu pandemia.

Dar apoi, văzând dezorientarea în care se afundă tot mai mult Guvernul României, am realizat că putem pierde aceste șanse. E nevoie urgentă de o echipă competentă de negociatori cu Executivul european. Nefolosirea fondurilor europene pe care le pune la dispoziție Comisia Europeană ar fi acum, mai mult decât oricând, o iresponsabilitate maximă.(…)

Aflăm acum că Guvernele naționale au fost avertizate încă din ianuarie de iminența venirii acestei pandemii. De ce nu a fost luată în serios aceasta atenționare? Aceasta a fost – și pe bună dreptate – una din reproșurile aduse fostului ministru Costache, care a demisionat ieri. Oamenii au nevoie de răspunsuri și mai ales de fapte care să readucă liniștea și siguranța pentru viața lor și a familiilor lor.

A făcut cineva o listă a problemelor urgente?

Fac un apel către Președintele României să solicite înființarea unei echipe care să se axeze asupra folosirii la maximum a acestor fonduri europene pentru achiziționarea rapidă a echipamentelor de protecție a cadrului medical, a măștilor sanitare de înaltă calitate, achiziționarea urgentă a aparatelor de ventilat și alte nevoi stringente.Sper că nu își permite nimeni să se joace cu viețile românilor” susţine Corina Creţu pe Facebook.