Corina Creţu cere Guvernului să comunice public modul în care foloseşte fondurile europene pentru a combate criza COVID-19

Europarlamentarul Corina Creţu a adresat a scrisoare Premierului Ludovic Orban, Ministrului Sănătății, Ministrului Fondurilor Europene și Ministrului Dezvoltării Regionale în care a solicitat transparență maximă privind modul în care se folosesc resursele puse la dispoziție Statelor Membre de către Uniunea Europeană în combaterea crizei COVID-19.

RomaniaTV.net
09 apr. 2020, 06:07
Corina Creţu cere Guvernului să comunice public modul în care foloseşte fondurile europene pentru a combate criza COVID-19

„Vă aduc la cunoștință că la data de 26 martie 2020 Parlamentul European a aprobat, prin vot, Inițiativa pentru investiții în răspunsul la coronavirus – cu scopul de a promova investiții prin mobilizarea rezervelor de lichidități disponibile în cadrul fondurilor structurale și de investiții europene.

La nivelul întregii Europe, suma se ridică la 37 de miliarde EUR. Comisia Europeană a renunțat la obligația pentru anul acesta de a solicita rambursarea prefinanțărilor neutilizate pentru Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), Fondul Social European (FSE) și Fondul de Coeziune (FC) până la închiderea programului. Prioritatea de investiții a FEDR este modificată astfel încât aceasta să acopere investițiile în produse și servicii necesare pentru sprijinirea capacităţilor de răspuns la situaţii de criză în serviciile publice de sănătate.(…)

Totodată, domeniul de aplicare al Fondului de Solidaritate al UE (FSUE) a fost extins, astfel încât acesta să acopere și urgențele din domeniul sănătății publice. Astfel, sunt puse la dispoziția țărilor europene până la 800 de milioane EUR. (…)Prin urmare, FSUE include acum și situațiile de urgență majoră de sănătate publică, obiectivul fondului fiind acela de a completa eforturilor statelor membre și de a acoperi parte a cheltuielilor publice necesare în acordarea de asistență, inclusiv medicală, populației afectate, incluzând și măsuri de prevenire, monitorizare sau control al răspândirii bolilor, de combatere a riscurilor grave pentru sănătatea publică sau de atenuare a impactului acestora asupra sănătății publice.(…)

Aceste măsuri urmează a fi completate cu altele similare, pe care le vom adopta în Parlamentul European săptămâna viitoare. Cred, așadar, că e absolut necesar ca România să facă tot posibilul pentru a folosi cât mai rapid și cât mai eficient aceste resurse.

În același timp, astfel de situații necesită o informare constantă a cetățenilor. E foarte important ca acțiunile Guvernului României privind combaterea crizei COVID-19 să fie transparente și să fie comunicate regulat și cu acuratețe.

Convinsă fiind că vă doriți la fel de mult ca orice alt cetățean al României să trecem cu bine peste această criză, vă solicit să prezentați care sunt pașii concreți pe care Guvernul României i-a făcut sau pe care îi are în vedere pentru a folosi resursele menționate mai sus în combaterea crizei”, se arată în scrisoarea Corinţei Creţu publicată pe Facebook.