Corina Creţu, despre îmbunătăţirea calităţii vieţii în oraşele europene

Lansat cu câteva luni înainte de alegerile locale din România, studiul „Calitatea vieții în orașele europene", care conține o prefață scrisă de comisarul Corina Crețu, oferă o imagine interesantă asupra temelor importante pentru cetățenii europeni din mediul urban – calitatea transportului în comun, a serviciilor de sănătate și de educație, existența spațiilor verzi, oportunitățile de angajare și multe altele.
Filip Stan
18 feb. 2016, 14:28
Corina Creţu, despre îmbunătăţirea calităţii vieţii în oraşele europene

Corina Crețu, comisarul european pentru Politică Regională, a descris studiul ca punând „un accent unic asupra calității vieții”, „oferind o imagine pozitivă asupra orașelor noastre europene” și fiind o dovadă a îmbunătățirilor standardului de viață din Europa în ultimii ani.

Pe lista de teme prioritare respondenții au plasat în primul rând serviciile de sănătate, șomajul și educația. Totodată, comisarul Corina Crețu a remarcat că dezvoltarea sistemului de transport public joacă un rol esențial în feedback-ul pozitiv primit din orașe precum Budapesta și Cracovia, iar îmbunătățirea serviciilor din domeniul sănătății sunt prioritare în Braga, Heraklion și Piatra Neamț. Pe de altă parte, există și o serie de aspecte negative cu impact la nivelul tuturor orașelor europene, precum oportunități limitate de achiziție a unei locuințe și dificultatea de a găsi un loc de muncă.

 

Rezultate surprinzătoare pentru București, Cluj și Piatra Neamț

În primul rând, comparativ cu 2012, a crescut nivelul de satisfacție în legătură cu serviciile de sănătate în Piatra Neamț (total de 41%) și București (40%). Totodată, 67% dintre cei chestionați au răspuns că le este ușor să găsească un loc de muncă în Cluj Napoca, iar 73% consideră că cetățenii străini sunt bine integrați în orașul lor.

Pe de altă parte, în București există nemulțumiri semnificative legate de oraș în general (52% nemulțumiți), de dimensiunile orașului și de transportul în comun (52%), instituțiile de educație (52%), de vecini și ceilalți locuitori (încredere de numai 35%), calitatea aerului (disatisfacție de peste 75%, cel mai mare nivel din Europa), nivelul zgomotului (67% nemulțumiți).

 

Corina Crețu: Există sprijin din partea Uniunii Europene

Corina Crețu atrage atenția asupra faptului că politica de coeziune 2014-2020 va investi masiv în zonele urbane, iar „aproximativ 15 miliarde € vor fi dedicate investițiilor în dezvoltarea urbană durabilă, gestionate direct de către autoritățile orașelor”.

„Sper că rezultatele vor inspira instituțiile și actorii interesați în dezvoltare urbană să implementeze o abordare holistică în privința provocărilor sociale, economice, culturale și de mediu. În acest sens, Uniunea Europeană oferă sprijin pentru zonele urbane, pentru a rezolva unele dintre problemele identificate”, a declarat comisarul european.

 

Despre cercetare

Studiul, realizat în perioada mai-iunie 2015, a implicat chestionarea a peste 40.000 de persoane din 28 de state membre ale UE, incluzând 79 de orașe și 4 orașe mari suplimentare (zonele Paris, Lisabona, Atena și Manchester).

Oslo din Norvegia și Zurich din Elveția se află în fruntea listei cu 99% din respondenți care s-au declarat mulțumiți de viața în orașele respective. Alte orașe importante care au avut un rating de satisfacție de 98% au fost Aalborg din Danemarca, Vilnius din Lituania și Belfast din Irlanda de Nord.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
De câte ori trebuie să mănânci la vârsta de 50 de ani. Sfatul pentru longevitate al unui nutriționist o să te șocheze
Capital.ro
Amendă de 1.000 de lei pentru românii care stau la curte. Vecinii te pot reclama imediat
Playtech.ro
Noua regulă în magazine valabilă începând cu 11 mai. Ce se schimbă la casa de marcat
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
E timpul pentru o împăcare istorică? Cât de aproape de reconciliere sunt SUA și Uniunea Europeană
wowbiz.ro
Vești crunte despre fiul lui Ionel Ganea! Medicii au făcut anunțul cutremurător despre micuțul de doi ani, în urma accidentului de proporții, provocat chiar de tatăl lui. L-au resuscitat, a fost băgat în operație de urgență, dar ulterior...
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Vești bune pentru șoferi. Scapă de o problemă enervantă
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Culiță Sterp, implicat într-un accident pe autostrada. În ce stare se află artistul
Cancan.ro
Detalii uluitoare din căsnicia lui Dan Alexa! Gelozia l-a împins să-și verifice soția: a dat convorbirea pe speaker și... 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Decizie pentru mașinile mai vechi de 10 ani. UE dă un nou ordin. Se impune verificare anuală
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Fiul lui Ionel Ganea se zbate între viață și moarte. Micuțul se află în comă indusă, iar medicii sunt rezervați: "Este ventilat mecanic"
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Noi precizări privind reducerea vârstei standard de pensionare. Cine sunt beneficiarii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un nou director în board-ul celei mai mari bănci românești