Corina Creţu, despre îmbunătăţirea calităţii vieţii în oraşele europene

Lansat cu câteva luni înainte de alegerile locale din România, studiul „Calitatea vieții în orașele europene", care conține o prefață scrisă de comisarul Corina Crețu, oferă o imagine interesantă asupra temelor importante pentru cetățenii europeni din mediul urban – calitatea transportului în comun, a serviciilor de sănătate și de educație, existența spațiilor verzi, oportunitățile de angajare și multe altele.

18 feb. 2016, 14:28
Corina Creţu, despre îmbunătăţirea calităţii vieţii în oraşele europene

Corina Crețu, comisarul european pentru Politică Regională, a descris studiul ca punând „un accent unic asupra calității vieții”, „oferind o imagine pozitivă asupra orașelor noastre europene” și fiind o dovadă a îmbunătățirilor standardului de viață din Europa în ultimii ani.

Pe lista de teme prioritare respondenții au plasat în primul rând serviciile de sănătate, șomajul și educația. Totodată, comisarul Corina Crețu a remarcat că dezvoltarea sistemului de transport public joacă un rol esențial în feedback-ul pozitiv primit din orașe precum Budapesta și Cracovia, iar îmbunătățirea serviciilor din domeniul sănătății sunt prioritare în Braga, Heraklion și Piatra Neamț. Pe de altă parte, există și o serie de aspecte negative cu impact la nivelul tuturor orașelor europene, precum oportunități limitate de achiziție a unei locuințe și dificultatea de a găsi un loc de muncă.

 

Rezultate surprinzătoare pentru București, Cluj și Piatra Neamț

În primul rând, comparativ cu 2012, a crescut nivelul de satisfacție în legătură cu serviciile de sănătate în Piatra Neamț (total de 41%) și București (40%). Totodată, 67% dintre cei chestionați au răspuns că le este ușor să găsească un loc de muncă în Cluj Napoca, iar 73% consideră că cetățenii străini sunt bine integrați în orașul lor.

Pe de altă parte, în București există nemulțumiri semnificative legate de oraș în general (52% nemulțumiți), de dimensiunile orașului și de transportul în comun (52%), instituțiile de educație (52%), de vecini și ceilalți locuitori (încredere de numai 35%), calitatea aerului (disatisfacție de peste 75%, cel mai mare nivel din Europa), nivelul zgomotului (67% nemulțumiți).

 

Corina Crețu: Există sprijin din partea Uniunii Europene

Corina Crețu atrage atenția asupra faptului că politica de coeziune 2014-2020 va investi masiv în zonele urbane, iar „aproximativ 15 miliarde € vor fi dedicate investițiilor în dezvoltarea urbană durabilă, gestionate direct de către autoritățile orașelor”.

„Sper că rezultatele vor inspira instituțiile și actorii interesați în dezvoltare urbană să implementeze o abordare holistică în privința provocărilor sociale, economice, culturale și de mediu. În acest sens, Uniunea Europeană oferă sprijin pentru zonele urbane, pentru a rezolva unele dintre problemele identificate”, a declarat comisarul european.

 

Despre cercetare

Studiul, realizat în perioada mai-iunie 2015, a implicat chestionarea a peste 40.000 de persoane din 28 de state membre ale UE, incluzând 79 de orașe și 4 orașe mari suplimentare (zonele Paris, Lisabona, Atena și Manchester).

Oslo din Norvegia și Zurich din Elveția se află în fruntea listei cu 99% din respondenți care s-au declarat mulțumiți de viața în orașele respective. Alte orașe importante care au avut un rating de satisfacție de 98% au fost Aalborg din Danemarca, Vilnius din Lituania și Belfast din Irlanda de Nord.