Corina Creţu discută cu cei mai importanţi lideri români din domeniul fondurilor europene

Comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, se află zilele acestea la București pentru a oferi sprijin autorităților române în vederea creșterii absorbției, dar și a deblocării fondurilor europene.

03 mart. 2016, 11:04
Corina Creţu discută cu cei mai importanţi lideri români din domeniul fondurilor europene

În contextul Conferinței de evaluare a Programului Operațional Regional (POR), Corina Crețu a avut discuții cu vicepremierul Vasile Dâncu și cu Ministrul fondurilor europene, Aura Răducu.

Corina Crețu a atras atenția asupra capacității limitate a României de a atrage fondurile europene disponibile, în special cele din cadrul POR, și a subliniat importanța dialogului și a cooperării între autoritățile administrației publice, atât cele centrale, cât și locale.

„România nu își permite luxul de a repeta greșelile din perioada 2007-2013″ a susținut Corina Crețu. Aceasta a precizat că proiectele europene trebuie să aducă beneficii concrete pentru viața românilor obișnuiți, iar pentru acest lucru autoritățile trebuie să realizeze hărți exacte ale problemelor și nevoilor de investiții, care să permită direcționarea banilor acolo unde este nevoie.
„Este nevoie ca toate autoritățile și ministerele să fie implicate. Capacitatea României de a cheltui banii europeni este încă limitată. Sunt peste 3 miliarde de euro din precedentul exercițiu bugetar al UE, care nu au fost cheltuie” a subliniat Crețu.

Comisarul european a dat exemplul proiectului „Regiuni mai puţin dezvoltate”, destinat regiunilor Nord-Est și Nord-Vest, adică acelor regiuni care au nevoie de un sprijin mai mare pentru a recupera decalajele de dezvoltare economică și socială.

„Profit de această ocazie pentru a încuraja ministerele și autoritățile locale să-și fixeze prioritățile și să înceapă, cât mai repede posibil, să acceseze fondurile europene disponibile pentru exercițiul bugetar 2014-2020″, a declarat Corina Crețu.

„Sunt 22 de milioane de euro disponibile în cadrul politicii de coeziune, pentru a sprijini inovația, competitivitatea, transportul, protecția mediului”, a mai adăugat aceasta.