CORINA CREŢU şi DACIAN CIOLOŞ, propunerile României pentru funcţia de comisar european

Dacian Cioloş şi Corina Creţu sunt propunerile României pentru funcţia de comisar european, pe care Victor Ponta le-a transmis preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, într-o scrisoare trimisă la data de 30 iulie. Valeriu Zgonea a declarat, luni, că a primit această scrisoare de la premier, cu solicitarea de a demara procedurile pentru audiere în Parlament odată cu primirea răspunsului oficial din partea şefului CE. 

01 sept. 2014, 11:41

Premierul Victor Ponta l-a informat pe preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, despre cele două propuneri ale Guvernului pentru comisar european încă de la data de 30 iulie, informarea conţinând inclusiv numele celor propuşi, respectiv Dacian Cioloş şi Corina Creţu, scrie hotnews.ro.

Ponta i-a transmis astfel lui Zgonea scrisoarea pe care i-a adresat-o preşedintelui ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, referitoare la propunerile Guvernului privind viitorul comisar european din partea României.

„Doresc să vă informez că, imediat ce voi primi răspuns oficial din partea preşedintelui ales al CE asupra deciziei luate, Guvernul va demara procedurile pentru audierea persoanei nominalizate, în conformitate cu Legea 373/2013 privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene„, i-a scris Ponta lui Zgonea.

CITEŞTE ŞI SCANDAL între Preşedinţie şi Guvern pe COMISARUL EUROPEAN. Ponta: Am propus şi o FEMEIE. Decizia o ia Juncker

În scrisoarea către Juncker, Ponta i-a transmis faptul că Dacian Cioloş este prima propunere pentru un portofoliu care ar acoperi dezvoltarea regională şi agricultura.

„Dacă prima noastră propunere nu corespunde arhitecturii pe care o aveţi în vedere pentru viitoarea Comisie, am dori să luaţi în considerare candidatura doamnei vicepreşedinte al PE, Corina Creţu, pentru un portofoliu care va fi discutat cu dumneavoastră ulterior”, i-a scris Ponta lui Juncker.

Preşedintele Traian Băsescu l-a acuzat, sâmbătă, pe premierul Victor Ponta că nu i-a spus că România a trimis deja două nominalizări pentru funcţia de comisar european şi că a aflat totul de la Bruxelles.

În replică, Victor Ponta a declarat că decizia preşedintelui CE Jean-Claude Juncker privind portofoliul pentru România în Comisia Europeană va fi anunţată săptămâna viitoare, iar imediat după anunţ se va trece la audierea persoanei nominalizate în Parlamentul României.

CITEŞTE ŞI Imagini inedite cu Traian Băsescu la şedinţa Consiliului European VIDEO

„Conform tratatelor europene, Romania are dreptul de a nominaliza o persoana pentru functia de comisar european. Mai departe, cine si ce portofoliu este dreptul presedintelui comisiei, Jean Claude Juncker, care a precizat ca decizia finala privind portofoliul si persoana ii apartin”, a declarat Victor Ponta.

Premierul Victor Ponta a precizat, sâmbătă, răspunzând unei întrebări, că cea de a doua nominalizare pentru comisarul european din partea României este „categoric o femeie”, dar nu a oferit un nume.