SCANDAL între Preşedinţie şi Guvern pe COMISARUL EUROPEAN. Ponta: Am propus şi o FEMEIE. Decizia o ia Juncker

Preşedintele Traian Băsescu l-a acuzat pe premierul Victor Ponta că nu i-a spus că România a trimis deja două nominalizări pentru funcţia de comisar european şi că a aflat totul de la Bruxelles. Potrivit surselor, pe lângă Dacian Cioloş, Victor Ponta a propus-o şi pe Corina Creţu. Victor Ponta a declarat că decizia preşedintelui CE Jean-Claude Juncker privind portofoliul pentru România în Comisia Europeană va fi anunţată săptămâna viitoare, iar imediat după anunţ se va trece la audierea persoanei nominalizate în Parlamentul României.

30 aug. 2014, 14:02
SCANDAL între Preşedinţie şi Guvern pe COMISARUL EUROPEAN. Ponta: Am propus şi o FEMEIE. Decizia o ia Juncker

„Conform tratatelor europene, Romania are dreptul de a nominaliza o persoana pentru functia de comisar european. Mai departe, cine si ce portofoliu este dreptul presedintelui comisiei, Jean Claude Juncker, care a precizat ca decizia finala privind portofoliul si persoana ii apartin”, a declarat Victor Ponta.

Băsescu: Spre surprinderea mea, România a transmis la Bruxelles două nominalizări pentru funcţia de comisar

„Jean Claude Juncker a spus clar, nu accept sa mi se impuna o persoana sau un portofoliu. In functie de structura comisiei europene va decide. Am discutat ieri cu Juncker posibilitatea ca Romania sa aiba un portofoliu important, cu o incarcatura serioasa si din care intreaga regiune să profite. Prima optiune a fost portofolioul pentru Agricultura, unde sa ramana Dacian Ciolos. Juncker a comunicat ca pastrarea este foarte putin probabila, astfel ca am facut o a doua propunere. Am discutat cu Juncker, si saptamana viitoare va anunta decizia. Eu o cunosc, dar nu o pot face publica pana la un anunt oficial”, a mai precizat premierul Romaniei.

Premierul Victor Ponta a precizat, sâmbătă, răspunzând unei întrebări, că cea de a doua nominalizare pentru comisarul european din partea României este „categoric o femeie”, dar nu a oferit un nume.

Întrebat dacă poate confirma informaţia apărută pe surse potrivit căreia cea de a doua propunere o vizează pe Corina Creţu, Ponta a răspuns: „Nu vă pot confirma, dintr-un motiv foarte simplu. În momentul în care domnul Juncker anunţă clar portofoliul acordat României, atunci avem şi propunerea. Vă pot confirma faptul că am avut o discuţie (…) asupra faptului că avem posibilitatea de a propune o femeie pentru a fi comisar european, pentru că, altfel, Comisia Europeană nu va trece în Parlamentul European dacă nu are respectat principiul balanţei între femei şi bărbaţi”.

Premierul a fost solicitat să precizeze dacă astfel confirmă că este vorba de o femeie.

„Categoric este o o femeie. Pentru că acest lucru, în negocierea pe care o avem, ne ajută să obţinem un portofoliu mai important, dar nu vă pot da toate detaliile care ţin de negocieri”, a spus el.

Şeful Executivului a mai spus că imediat ce va fi anunţată decizia, persoana care va fi desemnată pentru un portofoliu va trece prin audierea în cadrul Parlamentului naţional.

„Sunt convins că domnul Băsescu a vorbit în numele său. Ar fi fost cel puţin nepotrivit să îl audiem pe domnul Cioloş pentru agricultură şi el să nu fi fost nominalizat”, a mai spus Ponta.

Premierul nu l-am uitat nici pe presedintele Romaniei. „Vreau sa spun doar ca Traian Basescu participa la sedinte fara a informa pe nimeni despre ce sustine si in numele cui vorbeste la Consiliul European. Nu m-a consultat cu el la nominalizari, l-a propus pe Ciolos, este o propunere buna, dar nu are prerogative in acest sens”.

Traian Băsescu l-a acuzat sâmbătă pe premierul Victor Ponta că a trimis o a doua propunere de comisar european fără să-l consulte.

„Spre surprinderea mea, am aflat că avem două nominalizări transmise la Bruxelles. Suntem unul din puţinele state care a acceptat această rugăminte a preşedintelui Jean-Claude Juncker. Mai mult decât atât, aş spune că avem şi o problemă cu respectarea legislaţiei interne, dacă vă aduceţi aminte, anul trecut, Guvernul a promovat o lege care se referea la relaţia dintre Parlament şi Guvern, în ceea ce priveşte afacerile europene. (…) Deşi am aflat zilele trecute că s-au făcut două nominalizări, n-am constatat să se fi produs vreo audiere. Aş vrea să mai fac o precizare, niciodată reprezentantul României în Comisia Europeană nu a fost desemnat de preşedinte, întotdeauna însă a fost desemnat într-o înţelegere, iar atunci când n-a funcţionat înţelegerea s-a întâmplat cazul Vosganian, la prima desemnare de comisari. Având întotdeauna, deci, desemnările le-au făcut guvernele, în colaborare cu preşedintele. Nu mă deranjează că de data aceasta am aflat de la Bruxelles că România a făcut două desemnări, ci cred că trebuie avută în vedere faptul că Legea 373 prevede o procedură internă, parlamentară: audierea celui propus pentru funcţia de comisar, în Comisia de specialitate a Parlamentului. Mai este un element din tratat – şi aici nu înţeleg de ce nu ne-am prevalat de Tratat şi s-a ţinut cont de rugămintea preşedintelui Comisiei Europene, domnul Jean-Claude Juncker. Tratatul spune foarte clar că statele membre îşi desemnează un candidat pentru funcţia de comisar, portofoliul atribuit fiind responsabilitatea preşedintelui Comisiei. Nu înţeleg de ce am desemnat doi, dând posibilitatea ca, pe seama României, să se facă reglări, în număr femei-bărbaţi, în interiorul Comsiei Europene. Ceea ce îmi rămâne însă de făcut este să insist pentru un portofoliu reprezentativ. Este important ca România să obţină un portofoliu relevant, după ce a deţinut portofoliul agriculturii, să nu ne întoarcem iar la multilingvism”, a spus preşedintele Traian Băsescu.