Corina Creţu: Tokes nu merită „Steaua României” pentru că denigrează România

Europarlamentarul social democrat Corina Creţu a declarat sâmbătă, la Horodnic de Sus, că Laszlo Tokes nu merită decoraţia ''Steaua României'' pentru că denigrează România, deşi ar fi putut după evenimentele din 1989 de la Timişoara să devină ''un simbol al reconcilierii'' între români şi maghiari.

RomaniaTV.net
28 sept. 2013, 15:42
Corina Creţu: Tokes nu merită „Steaua României” pentru că denigrează România

”Demersul pe care l-am făcut pentru ridicarea decoraţiei, era să zic colegului nostru, dar m-am gândit că nu merită, deşi este membru al Parlamentului European ales de cetăţenii români şi eu cred că cetăţenii români merită mult mai mult respect din partea unui om pe care l-au votat (…) A luat acea decoraţie pentru meritele pe care le-a avut în declanşarea Revoluţiei române, dar cred că avea o datorie faţă de timişoreni, faţă de toţi cetăţenii ţării să devină, poate, un simbol al reconcilierii. Din păcate, domnul Tokes a ales confruntarea, a ales maximalizarea şi aceasta este raţiunea pentru care noi am considerat că nu merită această distincţie, cea mai înaltă distincţie a statului român, înfiinţată de Alexandru Ioan Cuza, un om care denigrează România, care vorbeşte despre preluarea unei ţări, a unei părţi din Transilvania de către o altă ţară, pe care o numeşte putere protectoare, de către Ungaria”, a spus Corina Creţu.

Ea a criticat şi declaraţiile avocatului lui Laszlo Tokes care făcea referire la ”erori de traducere”, apreciind că aceasta ”este cea mai la îndemână scuză când se merge prea departe’.

”Nu cred că sunt erori de traducere şi cele 134 de luări de cuvânt din Parlamentul European care, toate, vorbesc despre acelaşi lucru. Eu cred că face foarte mult rău nu numai românilor, ci şi tuturor cetăţenilor români de naţionalitate maghiară”, a spus Corina Creţu.