Corina Creţu: Varianta Victor Ponta-premier NU este cea mai bună soluţie

Vicepreşedintele PSD Corina Creţu afirmă că varianta Victor Ponta premier nu este cea mai bună soluţie dacă trece moţiunea de cenzură, deşi USL ar trebui să îşi asume guvernarea, ea precizând că ideal ar fi ca partidele să fie de acord cu dizolvarea Parlamentului şi cuplarea generalelor cu localele.

RomaniaTV.net
26 apr. 2012, 13:40
Corina Creţu: Varianta Victor Ponta-premier NU este cea mai bună soluţie

Potrivit lui Creţu, Guvernul actual nu va ieşi întărit dintr-o eventuală respingere a moţiunii de cenzură, „ci doar va continua să agonizeze, în condiţiile în care majoritatea parlamentară, în ansamblul ei, şi PDL, în particular, vor continua să se descompună”.

Potrivit lui Creţu, dacă moţiunea este aprobată de Parlament, va fi o victorie a opoziţiei, care contează la nivel de imagine. „Ar fi confirmarea oficială a faptului că majoritatea guvernamentală nu mai există. Ce urmează însă după asta? Prima întrebare: cei care au votat împotriva guvernului condus de Mihai-Răzvan Ungureanu constituie o nouă majoritate, capabilă să dea vot de învestitură unui guvern al USL? Nu ştiu dacă răspunsul la această întrebare chiar este pozitiv. Întrebarea este importantă, pentru că una este un vot în favoarea moţiunii (care poate fi motivat de diverse lucruri, care să nu aibă nimic în comun cu dorinţa de avea un guvern al actualei opoziţii), alta un vot în favoarea unui guvern USL”, scrie Creţu, pe blog.

Ea afirmă că nu se ştie cine din rândurile puterii votează împotriva Guvernului. „Acesta este motivul pentru care nu cred că acum varianta Victor Ponta premier nu este cea mai bună soluţie. Sunt de acord că USL trebuie să-şi asume guvernarea asta intermediară. Dar să şi-o asume nu pentru un guvern politic, ci pentru un guvern de serviciu, cu o singură misiune: organizarea corectă a alegerilor. Să nu uităm că un guvern politic trebuie să-şi asume un alt program de guvernare, în condiţiile în care nu se pot schimba nici Bugetul de Stat, nici condiţiile impuse de acordul cu FMI. Bugetul poate fi rectificat în limite foarte strânse, iar pentru re-negocierea Acordului e nevoie de timp. Mai mult, lucrurile sunt complicate de plecarea lui Jeffrey Franks şi de venirea unui nou reprezentant al FMI”, scrie Creţu.

Ea menţionează că nu se cunosc însă rezultatele acestei runde de verificări din partea FMI. „Din paisprezece condiţionalităţi, obiective asumate de guvern, sunt îndeplinite doar patru. Nu poţi să condamni în Moţiune privatizările grăbite, ca apoi să te trezeşti obligat să le faci, pentru că te strânge cu uşa FMI”, scrie Creţu.

Europarlamentarul afirmă că mai există şi „factorul Băsescu”. „Un guvern al USL ar fi mană cerească pentru Traian Băsescu, în încercarea lui de a se salva pDL de la dezastru în alegeri. Guvernul USL ar fi ţapul ispăşitor perfect! Vor urma linşaje mediatice în serie, presiuni pentru mărirea salariilor bugetarilor, în condiţiile în care economia este în recesiune, şi multe altele. Nu cred că e cazul ca USL să deconteze proasta guvernare a PDL, hoţiile şi abuzurile puterii portocalii”, scrie Creţu.

Potrivit acesteia, USL ar fi prea slabă, în Parlament, pentru a putea gestiona eficient „coabitarea cu năbădăi cu un preşedinte imprevizibil”. Creţu afirmă că o coabitare cât de cât normală ar fi posibilă doar după alegerile parlamentare, „când va exista o majoritate clară şi puternică, capabilă să-l suspende în orice moment, în cazul în care încearcă să-şi depăşească atribuţiile şi să se bage peste guvern, cum îi este obiceiul”.

„Deci, după mine, cea mai bună soluţie ar fi un guvern neutru politic, care să organizeze corect alegerile şi să gestioneze problemele curente ale ţării. Ideal ar fi ca, după trecerea moţiunii, partidele parlamentare să ajungă la un acord pentru dizolvarea Parlamentului şi pentru cuplarea alegerilor parlamentare cu cele locale. Nu cred că ar fi posibil un astfel de acord, deşi el trebuie evocat la consultările de la Cotroceni. Ar fi în logica interesului naţional. Despre toate astea vom vorbi, cu siguranţă, de mâine încolo. Credinţa mea este că acum aprobarea Moţiunii este posibilă. Important este să gestionăm corect această victorie, pentru a nu se întoarce împotriva noastră”, se mai arată în postare.

USL a depus, săptămâna trecută, moţiunea de cenzură împotriva Guvernului. Moţiunea de cenzură, intitulată „Opriţi Guvernul şantajabil. Aşa nu, niciodată!”, este semnată de 116 parlamentari, numărul minim necesar pentru iniţierea acestui demers. Documentul are 15 pagini şi este structurat pe trei capitole.

Moţiunea de cenzură a fost citită luni seară în plenul Parlamentului, iar vineri, începând cu ora 9.00, vor avea loc dezbaterea şi votul.

Preşedintele PSD a declarat, luni, că, în situaţia în care Guvernul Ungureanu va fi demis în urma adoptării moţiunii de cenzură, USL va susţine un Executiv cu un mandat limitat, până la alegerile generale.

Pe de altă parte, Crin Antonescu a declarat că USL ar trebui, dacă trece moţiunea, să ceară guvernarea, care să fie condusă de Victor Ponta. O poziţie mai nuanţată a avut Călin Popescu Tăriceanu, care a spus că soluţia cea mai eficientă ar fi un guvern de tranziţie, care să nu propună proiecte de legi majore, ci să aibă ca „misiune exclusivă” organizarea cât mai rapidă a alegerilor.