Corlăţean a cerut diminuarea cheltuielilor românilor din străinătate pentru serviciile consulare

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a cerut consulilor români din Italia, Spania, Grecia şi Portugalia să găsească soluţii pentru diminuarea cheltuielilor cetăţenilor în vederea obţinerii unui serviciu consular, scrie Mediafax.

19 mart. 2013, 19:13
Corlăţean a cerut diminuarea cheltuielilor românilor din străinătate pentru serviciile consulare

Aflat la Roma pentru a participa la întronizarea Papei Francisc, ministrul Titus Corlăţean a avut, marţi, în capitala Italiei, şi o reuniune cu personalul consular din misiunile României în ţările menţionate.

În cadrul discuţiilor, ministrul Afacerilor Externe a solicitat participanţilor să analizeze şi să găsească soluţii viabile atât pentru diminuarea cheltuielilor efectuate de cetăţenii români pentru un serviciu consular, cât şi pentru uniformizarea documentelor de suport care stau la baza prestării serviciilor consulare„, informează un comunicat de presă transmis de MAE.

De asemenea, Titus Corlăţean „a dispus să se identifice, în regim de urgenţă, un spaţiu care să corespundă volumului activităţilor consulare desfăşurate de Ambasada României la Roma”.

În cadrul reuniunii s-a discutat şi despre gestionarea situaţiilor de criză şi a altor situaţii deosebite în care sunt implicaţi cetăţeni români, în contextul creşterii numărului celor care şi-au stabilit domiciliul/reşedinţa în spaţiul UE.

Această prezenţă demografică în ţările UE a generat o amplificare a problematicii în materie: accidente, conflicte de muncă, minori neînsoţiţi, spitalizări, cazuri de privare de libertate, transfer de persoane condamnate, transport medical, trafic de persoane, infracţiuni cu violenţă având victime cetăţeni români, problematica cetăţenilor români de etnie romă, delincvenţa juvenilă şi altele, evidenţiază MAE.