Corlăţean: E nevoie de patru vicepremieri pentru o reprezentare echilibrată a formaţiunilor coaliţiei

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, vicepreşedinte PSD, a declarat marţi că propunerea premierului de a avea patru vicepremieri în Guvern pleacă de la faptul că realitatea politică din momentul formării USL s-a schimbat iar acest lucru trebuie să se reflecte în structura Guvernului.

RomaniaTV.net
11 feb. 2014, 21:37
Corlăţean: E nevoie de patru vicepremieri pentru o reprezentare echilibrată a formaţiunilor coaliţiei

„Într-o formulă de coaliţie este nevoie de o reprezentare echilibrată a formaţiunilor care contribuie la această coaliţie. (..) Realitatea politică în USL s-a schimbat. Atunci când USL s-a format, s-a format nu între PSD şi PNL ci între PSD şi Alianţa de Centru Dreapta formată din PNL + PC. Alianţa respectivă a rămas de jure dar de facto nu mai există. PC este astăzi într-o alianţă electorală cu PSD la care s-a adăugat UNPR. Este o realitate politică diferită. Ca şi configuraţie în coaliţie. (..) Dacă tot sunt propuneri de restructurare a formulei guvernamentale este un subiect care trebuie discutat, o reflectare corectă în structura Guvernului”, a precizat Corlăţean, la Digi 24.

Corlăţean a explicat şi de ce s-a propus transformarea celor patru posturi de miniştri delegaţi în miniştri cu puteri depline.

„Dacă tot mergem în Parlament, supunem votului pe o nouă configuraţie, un nou vicepremier şi cu anumite atribuţii, atunci să ne uităm la ceea ce a funcţionat mai puţin bine în ultima perioadă. Ai patru miniştri delegaţi care au nevoie de contrasemnătură din partea ministrului care este mai înalt în rang. Sunt chestiuni care întârzie, timp care trece. Haideţi să îi numim pe toţi miniştri, nu mai lărgim scheme, nu angajăm noi oameni”, a afirmat ministrul de Externe, citat de Agerpres.

Pe de altă parte, şeful diplomaţiei române s-a declarat deranjat de felul în care preşedintele PNL Crin Antonescu a prezentat obiectivele pe care ar urma să le aibă în Guvern Klaus Iohannis.

„Eu am înţeles atunci când domnul Antonescu a făcut nominalizarea domnului Iohannis -pe care şi eu vreau să o salut public, ar fi un mare câştig pentru Guvern(..)- ca ministru de Interne şi propunere de a fi vicepremier, domnul Antonescu ne-a spus public şi nouă celor din PSD că misiunea şi ce aşteptări are de la domnul Iohannis să facă mai multă ordine în Guvern şi în ţară. Dacă pot înţelege din perspectivele unor competenţe de ministru de Interne să facă ordine în ţară da, dar să facă ordine în Guvern e o chestiune pe care nu o înţeleg personal ca ministru în acest Guvern şi nici nu o pot accepta ca formulă.(..) Eu cred că a fost o vorbă nechibzuită”, a comentat Corlăţean.