Corlăţean:Familia Cioabă s-a angajat la plata facturii de spitalizare anterior intervenţiei medicale

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că familia lui Florin Cioabă s-a angajat că va plăti factura intervenţiei medicale anterior efectuării acesteia, fiind un angajament dat spitalului în acest sens.

RomaniaTV.net
19 aug. 2013, 10:44
Corlăţean:Familia Cioabă s-a angajat la plata facturii de spitalizare anterior intervenţiei medicale

De asemenea, şeful diplomaţiei a menţionat, la un post de televiziune, că familia Cioabă şi spitalul din Antalya au cerut Ambasadei României o garanţie financiară pentru plata facturii de 350.000 de dolari, însă misiunea diplomatică nu are cum să asigure acest lucru deoarece nu e casă de sănătate.

„L-am informat pe primul ministru in legătură cu situaţia creată, mai ales că ambasadei i s-a cerut un fel de garanţie şi din partea familiei, şi din partea spitalului pentru plata acestei sume”, a spus Corlăţean.

El a subliniat că familia lui Cioabă a acceptat plata sumei respective către spitalul din Antalya înainte de efectuarea intervenţiei medicale, existând un angajament în acest sens dat către unitatea medicală.

„Eu sper să se găsească rapid o soluţie, mai ales că familia s-a angajat că va plăti, înainte de intervenţia medicală, şi există un angajament dat la spital. Ori, nu putem interveni intr-o relaţie între spital şi familie”, a afirmat ministrul de Externe.

Corlăţean a explicat că nu există bază legală pentru ca MAE să îşi asume aceste plăţi, nefiind casă de asigurări de sănătate.

„În situaţia asta, şi ţinand cont de faptul că MAE sau ambasada nu sunt casă de asigurări de sănătate şi nu avem cum, nu avem nici lege, n-avem nici capitol bugetar să plătim noi, nu suntem casă de asigurări de sănătate…”, a menţionat Corlăţean.

El a sugerat că în vederea plăţii sumei respective ar trebui folosită de către familie o asigurare medicală pe care Florin Cioabă ar fi avut-o.

De asemenea, Corlăţean a făcut referire la solidaritatea exprimată de liderii comunităţilor de romi şi disponibilitatea acestora de a contribui financiar.

„Am aflat şi eu de pe alte canale mass-media, din alte intervenţii media că liderii comunităţii de romi din diferite judeţe ale ţării au arătat un spirit de solidaritate pe care vreau să il salut. Faptul că sunt dispuşi să contribuie financiar pentru a plăti această sumă mi se pare un lucru de lăudat, poate fi făcut, pentru că solidaritatea în cadrul comunităţii este importantă”, a spus ministrul de Externe.

Totodată, Corlăţean a menţionat că nu a mai existat un astfel de precedent, ca familia unui cetăţean român decedat în străinătate să ceară ambasadelor depunerea de garanţii financiare în spitale.

El a mai amintit că familia lui Cioabă a beneficiat în ultimele zile de sprijinul consular al Ambasadei la Ankara şi al Consulatului onorofic de la Antalya, prin asigurarea translatorilor de limba turcă.

Dorin Cioabă, fiul autointitulatului rege al romilor Florin Cioabă, a declarat duminică, pentru Ştirile ProTV, că familia sa vrea să ceară ajutor financiar de la statul român pentru plata facturii la spitalul Akdeniz Üniversitesi din Antalya, aceasta fiind de 350.000 de dolari.

Fiul lui Florin Cioabă spune ca unitatea medicală e emis o factură de 350.000 de dolari pentru spitalizare şi operatie, sumă pe care el şi familia lui nu o pot acoperi.

Dorin Cioabă a mai spus că nu poate ridica trupul tatălui său de la morga spitalului decât atunci când factura va fi plătită.

Pe de altă parte, familia lui Florin Cioabă nu doreşte efectuarea autopsiei, mai relatează Ştirile ProTV.

Autointitulatul rege al romilor Florin Cioabă a încetat din viaţă duminică, la vârsta de 58 de ani, în spitalul Akdeniz Üniversitesi din Antalya, unde medicii îi montaseră, vineri, un dispozitiv care să-i ajute inima să pompeze sânge