Corlăţean l-a felicitat pe Jens Stoltenberg pentru desemnarea în funcţia de Secretar General NATO

Ministrul Afacerilor Externe Titus Corlăţean l-a felicitat pe Jens Stoltenberg pentru desemnarea în funcţia de viitor Secretar General al NATO.

28 mart. 2014, 18:19
Corlăţean l-a felicitat pe Jens Stoltenberg pentru desemnarea în funcţia de Secretar General NATO

Îl felicit călduros pe Jens Stoltenberg pentru desemnarea sa ca Secretar General al NATO. Abia aştept să lucrăm împreună„, a scris Corlăţean pe contul de Twitter al MAE //twitter.com/MAERomania.

Fostul premier norvegian Jens Stoltenberg a fost desemnat vineri de cei 28 de ambasadori ai statelor membre NATO să ocupe de la 1 octombrie postul de secretar general al acestei organizaţii, relatează AFP şi Reuters, citând un comunicat al Alianţei Nord-Atlantice.

De asemenea, actualul secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a scris pe Twitter că Stoltenberg (55 de ani) este persoana potrivită care să preia acest post, într-o perioadă în care criza din Ucraina a arătat că NATO are nevoie de un leadership puternic şi hotărât.

Conform procedurii de selecţie, secretarul general NATO trebuie să fie un politician cu experienţă provenit obligatoriu dintr-unul din statele membre ale Alianţei şi este numit la conducerea acesteia pentru un mandat de patru ani. În mod tradiţional, el este este un european, în timp ce comandamentul militar al Alianţei este subordonat unui american.

Alegerea secretarului general al NATO are loc după consultări diplomatice informale între statele membre, care propun candidaţi. Până nu se ajunge la un consens asupra viitorului titular al postului, nu este confirmată nicio numire.

Mandatul lui Rasmussen expiră pe data de 1 octombrie a acestui an. Succesorul său, Jens Stoltenberg, a fost timp de aproape zece ani premier al Norvegiei, până când a pierdut alegerile desfăşurate anul trecut în luna septembrie.