Corlăţean: Nu este exclusă o nouă operaţiune de repatriere a românilor din Fâşia Gaza

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a declarat sâmbătă că nu este exclusă o nouă operaţiune de repatriere a românilor din Fâşia Gaza, numărul acestora fiind comparabil cu cel din data de 14 iulie când au fost repatriate 84 de persoane.

RomaniaTV.net
19 iul. 2014, 15:15
Corlăţean: Nu este exclusă o nouă operaţiune de repatriere a românilor din Fâşia Gaza

El a spus că există mai multe noi solicitări de repatriere, într-un număr comparabil cu operaţiunea anterioară, dar în grupuri diferite.

‘Noi am încheiat la 14 iulie operaţiunile de repatriere a 84 de cetăţeni, cei mai mulţi români, femei în principal şi copii din familii mixte, dar şi o parte din soţi, cu dublă cetăţenie sau cu cetăţenie palestiniană. Nu exclud ca în perioada următoare, în funcţie de necesităţi şi de posibilităţile care apar legate de situaţia de securitate, să procedăm la o nouă sau mai multe proceduri de evacuare’, a subliniat Corlăţean.

El a adăugat că operaţiunea este influenţată de gradul de cooperare cu autorităţile din zonă, de partea israeliană ‘care trebuie să aprobe fiecare nume şi fiecare om de pe listă’.

În context, ministrul Corlăţean a spus că va solicita la rectificare, ca Guvernul să aprobe un buget suplimentar pentru fondul de intervenţii de urgenţă al Ministerului de Externe.

‘Operaţiunea de evacuare, din ultimele estimări, cu cele două avioane militare care ne-au fost puse la dispoziţie de Ministerul Apărării, s-a finanţat din bugetul MAE, aproximativ 80.000 de euro, şi în clipa de faţă noi nu mai avem. Am epuizat, la jumătatea anului, fondul nostru de intervenţii de urgenţă de asistenţă consulară. Deci vom avea nevoie de aprobarea Guvernului, şi sper ca Ministerul Finanţelor să ne înţeleagă şi să ne sprijine’, a mai precizat oficialul MAE.