Corlăţean: Nu s-a pus niciodată problema unor măsuri care să desfiinţeze Curtea Constiţutională

Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, a afirmat miercuri, la RFI, că nu s-a pus niciodată problema unor măsuri care să desfiinţeze Curtea Constituţională sau să revoce nişte judecători, demnitarul fiind surprins de comunicatul CC şi de demersurile sale externe.

RomaniaTV.net
04 iul. 2012, 13:34
Corlăţean: Nu s-a pus niciodată problema unor măsuri care să desfiinţeze Curtea Constiţutională

Marţi, Curtea Constituţională a sesizat Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia), Conferinţa Curţilor Constituţionale din Europa, precum şi celelalte instituţii europene, având în vedere situaţia deosebit de gravă, atacurile fără precedent la adresa CC şi a judecătorilor săi, precum şi ameninţările cu revocarea lor.

Judecătorii constituţionali afirmă că toate atacurile din ultima perioadă echivalează cu desfiinţarea Curţii Constituţionale în componenţa actuală stabilită pe baza Constituţiei, încălcându-se dispoziţiile contituţionale potrivit cărora pe timpul mandatului judecătorii sunt inamovibili, adică nu pot fi revocaţi.

Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, spune că a luat notă „cu surprindere despre acest comunicat al Curţii Constituţionale şi demersurile externe”.

„Cu surprindere, pentru că se vorbeşte acolo de măsuri preconizate, deci nişte chestiuni absolut ipotetice, care stau în mintea unora dintre judecătorii CC. Eu pot înţelege Opoziţia, care dezinformează şi manipulează şi acest lucru s-a întâmplat şi ieri şi în ţară şi în străinătate. Dar vreau să vă spun în termeni foarte fermi: nu s-a pus niciodată problema unor măsuri care să desfiinţeze Curtea Constituţională sau să revoce nişte judecători. Singura chestiune discutată a fost situaţia de posibilă incompatibilitate în cazul unuia dintre judecători, care în opinia noastră, la Ministerul Justiţiei, şi-a încălcat norma imperativă şi constituţională, dar şi cea din legea de organizare şi funcţionare a CC, care interzice în termeni imperativi orice alte activitate publică sau privată, decât cea de judecători, cu excepţia activităţii didactice în învăţământul superior. (…)

Nu mai spun de faptul că însuşi preşedintele CC în mod cert atestat public s-a antepronunţat şi sunt relatările din mass-media, cu privire la subiectul atât de important al reprezentării României la Consiliul European. Nici pe acest punct deocamdată nu am auzit vreo reacţie a CC şi sunt lucruri care pot afecta însăşi valabilitatea unor decizii, care pot fi lovite de nulitate”, a declarat la RFI, ministrul Corlăţean.