Corlăţean: Relaţia cu Germania a rămas extrem de importantă pentru România

Relaţia cu Germania a rămas constantă, extrem de importantă pentru România, indiferent de momentele mai delicate, mai tensionate din punct de vedere politic, din vara anului trecut, a afirmat ministrul român de externe, Titus Corlăţean, într-un interviu acordat Deutsche Welle publicat marţi şi citat de Agerpres.

RomaniaTV.net
21 mai 2013, 19:21
Corlăţean: Relaţia cu Germania a rămas extrem de importantă pentru România

Ministrul român a evocat în acest sens interesele economice germane în România, schimburile economice anuale ‘foarte consistente’ de 17 miliarde de euro şi prezenţa investitorilor germani în ţara noastră.

Potrivit şefului diplomaţiei române, înainte de vacanţa de vară urmează să aibă loc vizita premierului Victor Ponta la Berlin, pentru o convorbire cu cancelarul federal Angela Merkel. ‘Respectând regulile de bază în materie diplomatică şi de protocol, vă pot spune că la momentul cuvenit va exista un anunţ de ambele părţi. Contactele pregătitoare sunt foarte bune inclusiv pentru agenda politică, economică, bilaterală şi multilaterală’, a dat asigurări Titus Corlăţean.

Întrebat în legătură cu dosarul Schengen, ministrul român de externe a declarat că se aşteaptă ca înainte de finalul acestui an să fie luată o decizie favorabilă pe baza propunerii de compromis avansate anterior, în doua etape – mai întâi cu frontierele aeriene şi maritime, iar în etapa a doua, pe baza unui calendar clar, şi cu frontierele terestre.

‘Aşteptările noastre sunt legate de un raport pozitiv al Comisiei Europene care – sunt convins – va conduce şi la nişte mutaţii importante în poziţiile adoptate de unele capitale, aşa cum este Berlinul. Din acest punct de vedere – încă odată subliniind faptul că nu există o legătură corectă potrivit tratatelor Uniunii Europene între Schengen şi MCV – ne aşteptăm ca înainte de finalul acestui an să fie luată o decizie favorabilă pe baza propunerii de compromis avansate anterior, în doua etape – mai întâi cu frontierele aeriene şi maritime, iar în etapa a doua, pe baza unui calendar clar, şi cu frontierele terestre’, a spus Titus Corlăţean.