Corlăţean: România va susţine acordarea statului de candidat la Uniunea Europeană pentru Albania

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a declarat vineri că România, în calitate de preşedinte în exerciţiu al Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est (SEECP), va susţine în numele tuturor statelor care fac parte din acest organism acordarea statutului de candidat la Uniunea Europeană pentru Albania, transmite Agerpres.

RomaniaTV.net
20 iun. 2014, 14:17
Corlăţean: România va susţine acordarea statului de candidat la Uniunea Europeană pentru Albania

‘Reuniunea şi modul în care astăzi ne-am pus de acord la reuniunea ministerială SEECP ne oferă argumente suplimentare pentru ca săptămâna viitoare România, atât în capacitate naţională, cât şi în calitate de preşedinţie încă în exerciţiu a SEECP, să susţină cu tărie, în numele tuturor statelor din SEECP, acordarea statutului de candidat la Uniunea Europeană pentru Albania. Acest punct se află pe agenda reuniunii Consiliului Afaceri Generale care este organizată săptămâna viitoare la Bruxelles’, a afirmat Corlăţean, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său albanez, Ditmir Bushati, la finalul celei de-a III-a reuniuni a miniştrilor Afacerilor Externe din statele SEECP.

Şeful diplomaţiei române a amintit că preşedinţia română a SEECP, care s-a întins pe durata unui an, se va încheia săptămâna viitoare, odată cu organizarea summitului SEECP la Bucureşti, după care Albania va prelua preşedinţia SEECP.

Comentând realizările mandatului preşedinţiei române, Titus Corlăţean a arătat că acesta s-a bazat pe construirea unui consens inclusiv atunci când au existat poziţii divergente.

‘Am apreciat în mod deosebit dispoziţia către o abordare constructivă şi către compromis, aşa cum a fost cazul dialogului dintre Belgrad şi Priştina. De altfel, şi la această reuniune ministerială de la Bucureşti şi anterior în baza unei bune cooperări şi cu Belgradul am avut plăcerea să găzduim şi reprezentanţii Kosovo, pe ministrul de Externe de la Priştina’, a spus Corlăţean.

La rândul său, şeful diplomaţiei albaneze a vorbit despre obiectivele preşedinţiei în exerciţiu a SEECP pe care o va prelua Tirana, apreciind că Albania doreşte să garanteze ‘continuitate şi complementaritate’ cu preşedinţia română.