Cine vine în locul lui Oprescu la Primăria Capitalei. Mandatul edilului se SUSPENDĂ după arestare

Sorin Oprescu va fi suspendat automat din funcţia de primar de către prefect, după ce  judecătorii au decis arestarea sa preventivă, potrivit Legii administraţiei publice locale. Atribuţiile lui Oprescu vor fi preluate de viceprimarul Cornel Pieptea (PNL) sau de viceprimarul Dan Darabonţ (PSD).

RomaniaTV.net
06 sept. 2015, 13:59
Cine vine în locul lui Oprescu la Primăria Capitalei. Mandatul edilului se SUSPENDĂ după arestare

Potrivit Legii Administraţiei Publice locale, „mandatul primarului se suspendă de drept numai în cazul în care acesta a fost arestat preventiv”, prin ordin al prefectului. În cazul în care primarul este suspendat, atribuţiile îi sunt preluate de unul dintre viceprimari, desemnaţi prin vot secret al consilierilor locali.

Primaria Capitalei are doi viceprimari: Cornel Pieptea, din partea PNL, şi Alexandru Dan Darabont, din partea PSD. Cele mai mari şanse să ocupe interimar funcţia de primar, în cazul în care Sorin Oprescu va fi suspendat, le are Cornel Pieptea, având în vedere că liberalii controlează majoritatea în Consiliul General şi ar putea să-l impună prin vot pe acesta.

Mandatul edilului general al Capitalei, Sorin Oprescu, se va suspenda dacă judecătorii vor decide să încuviinţeze arestarea preventivă, a declarat, duminică, şi viceprimarul Bucureștiului Cornel Pieptea.

„Primarul general Sorin Oprescu a fost reținut pentru 24 de ore, urmează ca după aceste 24 de ore justiția să ia o decizie. Justiția trebuie lăsată să își urmeze cursul independent. În cazul în care primarul va fi eliberat și își va putea exercita sarcinile de serviciu va reveni la Primărie. În cazul în care se va decide continuare prin arest preventiv conform Legii nr. 215/2001, Legea administrației publice locale, mandatul primarului se suspendă”, a spus Cornel Pieptea.

„Ulterior Consiliul General va alege dintre cei doi viceprimari existenți în momentul de față un viceprimar care să preia toate atribuțiile primarului general. Dacă decizia va fi aceea de a fi eliberat și practic primarul este considerat nevinovat, el va reveni și va ocupa funcția pe care o are în momentul de față”, a precizat viceprimarul.

În opinia sa, Sorin Oprescu nu mai are legitimitatea pentru a ocupa aceasta funcția de edil general al Capitalei. „Cred că, odată primarul general reținut pentru 24 de ore, acesta nu mai are legitimitatea pentru a ocupa această funcție reprezentativă pentru București și nu mai are forța necesară pentru a realiza și conduce o primărie atât de mare. Să nu uităm că Primăria Municipiului București, care are un buget de aproape 1 miliard de euro, deservește 2 milioane de locuitori”, a adăugat Pieptea.